„Frumoasa din pădurea adormită”, pusă în scenă la Timişoara, de Baletul Clasic Andrei Batalov

Compania  Sankt  Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov revine pe scena Operei Naționale Române din Timișoara cu un spectacol-eveniment, Frumoasa din pădurea adormită.

 

Balet în trei acte și un prolog, de Piotr Ilici Ceaikovski, cu un libret de I. Vsevolojski și Marius Petipa, după povestea lui Charles Perrault , spectacolul Frumoasa din pădurea adormită va fi jucat pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, duminică, 11 martie, de la ora 20.

Rolul Aurorei este interpretat de Olga Golytsia. Scenografia este creată de Evgenyi Gurenco , iar costumele sunt opera Verei Poliudova. Coregrafia lui Marius Petipa găsește în spectacolul lui Andrei Batalov o transpunere fidelă și rafinată.

Baletul Frumoasa din pădurea adormită a fost compus de Piotr Ilici Ceaikovski, între anii 1888-1889, imediat după Simfonia a V-a și înainte de opera Dama de pică. Frumoasa din pădurea adormită este cel de-al doilea balet al lui Ceaikovski, precedat de Lacul Lebedelor, compus între anii 1875-1876, și urmat de Spărgătorul de nuci, compus în 1892. Ideea i-a fost sugerată de către directorul Teatrelor Imperiale, I. A. Vsevolojski, care aprecia în mod deosebit simțul său scenic. Ceaikovski a primit cu entuziasm propunerea de a prelucra basmul lui Charles Perault și a început deîndată lucrul. Iată ce scria Ceaikovski despre Frumoasa din pădurea adormită: „Subiectul este atât de poetic, atât de apt pentru muzică, încât m-a pasionat și am compus baletul cu acea căldură și plăcere care condiționează întotdeauna calitățile unei creații.”

Biletele pentru acest spectacol costă, în funcție de loc,150 sau 200 de lei și au fost puse în vânzare la Agenția Operei timișorene.

Compania „Sankt Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov”, companie-fanion a baletului mondial, a fost înfiinţată în 2014 de Andrei Batalov, unul dintre legendarii balerini ruși, prim-solist al Teatrului „Mariinski”.

Absolvent al Academiei de Balet „Vaganova”, din Rusia, Andrei Batalov  domină scena de balet de mai mult de 25 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorgsky”, din Sankt Petersburg, iar doi ani mai târziu câștiga statutul de prim-solist al Teatrului „Mariinski”. Acesta aparține unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut și prezent, din care fac parte legende precum Vestris și Nijinsky, Mikhail Baryshnikov și Julio Bocca.

Andrei Batalov deține un palmares impresionat la marile concursuri internaționale de balet. A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul Internaţional de Balet de la Nagoya, din Japonia, 1996, și la Paris, în 1997. A câștigat premiul 2 la Concursul Internațional „Rudolf Nureyev”, la Budapesta, în 1996, premiul 1 și Mihail Baryshnikov la Arabesque-96,  Concursul de Balet din Perm, în 1996, și Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova, în 1997.

În repertoriul Teatrelor „Mihailovski” (1992-1994) și „Mariinsky” (din 1994), Andrei Batalov a deținut roluri principale în cele mai importante spectacole de balet. Ca director artistic al companiei ce-i poartă numele, urmează marea tradiție a baletului rus, așa cum au construit-o Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin. Din 2010 el este și coregraf al Teatrului „Mihailovski”, având deja discipoli celebri ca Leonid Sarafanov.

Print Friendly, PDF & Email