Ca un preambul la expoziția Brâncuși care se va deschide la Timișoara în luna septembrie, Fundația Interart Triade organizează la Cazarma U o sesiune de povestiri susținută de Laura West, cercetător specializat în sculptură de la Universitatea Salisbury din Maryland, SUA, care va pregăti publicul pentru întâlnirea cu opera marelui artist.
Intitulată Șezând la masă cu Brâncuși – o sesiune de povestiri cu Laura West, întâlnirea este concepută ca moment al scenariului de pregătire a întâlnirii publicului cu opera lui Brâncuși, iar Cazarma U este locul ce-și asumă acest rol pregătitor. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului după Sculptură/Sculptură după, va avea loc vineri, 18 august, de la ora 18.30.
„Proiectul « după Sculptură/Sculptură după» după își completează demersul prin câteva evenimente ce vizează pregătirea publicului pentru întâmpinarea operei lui Brâncuși, parcurgerea unui drum de apropriere conștientă, asumată. Ne-am obișnuit să ne raportăm la marile valori ale culturii – fie că se cheamă Eminescu, Brâncuși, Enescu sau altfel – simplist encomiastic, cu «prefabricate» de gândire, or în cursul perioadei următoare cred că e important să ne uităm la sculpturile ce vor fi arătate la muzeu de-adevăratelea, punându-ne întrebări, iscodindu-le, poate, lăsându-ne ghidați de emoțiile proprii… Doar astfel vom trăi, cred, bucuria formatoare care ne poate duce la înțelegerea operei sale”, spune Sorina Jecza, președintele Fundația Interart Triade.
Întâlnirea cu Laura West va avea loc în Cazarma U, în spațiul de la librăria Bufnițelor și va fi urmată de discuții libere. Publicul va asculta povești captivante și va putea afla cum pasiunea lui Brâncuși pentru formă i-au influențat cercetarea și propriile opere de sculptură. Participarea la eveniment este gratuită și necesită înregistrare prin formular la această adresă.
Laura West este profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Salisbury din Maryland, SUA și este recunoscută ca savant și cercetător specializat în sculptură, turnare metalică și fabricare digitală. Atrasă de România mai întâi datorită admirației față de Brâncuși, aceasta a revenit ulterior îndrăgostită de oamenii și cultura locului. Laura West a predat scanarea 3D și imprimarea 3D la Facultatea Arte și Design din Timișoara și a organizat o expoziție internațională și o conferință care au adus aici artiști și opere de artă din întreaga Europă și Statele Unite. Aceasta își va încheia bursa Fulbright la Timișoara în ianuarie 2024 cu o expoziție personală despre lucrările de sculptură inspirate din cercetările sale aici.
Proiectul după Sculptură/Sculptură după face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.
Recomandări de lectură:
- Doina Lemny: „Brâncuși și-a construit posteritatea”
- Sculpturi emblematice ale lui Brâncuşi, aduse după 50 de ani în România, expuse la Timişoara
- Sorina Jecza: „Niciodată nu mi-am asumat personal creaţia pe care o făceam”
Ultimele comentarii