Instalație de artă, montată la Timişoara, de Ziua Brâncuși

Foto: Constantin Duma

De Ziua Naţională Brâncuşi, un arhitect din Timişoara anunţă că va crea o instalaţie de artă, parafraza serialitatea monumentelor de la Târgu Jiu, realizate de marele sculptor.

 

De Ziua Națională Brâncuşi, arhitectul timişorean Mihai Donici creează instalații sau evenimente de artă în fața bustului lui Constantin Brâncuși, amplasat în faţa Facultăţii de Arte. Dacă anul trecut, a realizat o Expoziție de o oră cu lucrări de etnosculptură din ciclul „Înainte de Brâncuși”, anul acest va parafraza serialitatea monumentelor de la Târgu Jiu, realizate de Brâncuşi. Evenimentul va avea loc de Ziua Naţională Brâncuşi, celebrată în 19 februarie, între orele 13 și 14.

„Artefacte dintr-o mare cultură populară ce l-a precedat pe Brâncuși au fost asamblate în compoziții care prefigurează lumea formelor.  Între timpuri, lumea postmodernă s-a umplut de produse industriale seriale. Banale găleți, repetate la… infinit ne pot aminti de Brâncuși. El trăia pentru formele lui perfecte, iar când nu era mulțumit, mai cizela o variantă. Brâncuși este singurul român universal care a reușit imposibila sinteză tradițional-modern, iar noi nu-l înțelegem cu fiecare zi care trece”, declară Mihai Donici.

În 19 februarie se împlinesc 144 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.

 

Print Friendly, PDF & Email