Sculpturi emblematice ale lui Brâncuşi, aduse după 50 de ani în România, expuse la Timişoara

Constantin Brâncuşi în atelierul său, în 1945. Foto: Wayne Miller. Colorizare: Monumentalist

Timișoara va găzdui o amplă expoziție Constantin Brâncuși, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023 și punct culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

 

Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale va reuni, pentru prima dată după 50 de ani în România, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea artistului, din colecții muzeale și private din România. În paralel cu sculpturile, Muzeul Național de Artă Timișoara va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist.

Vor fi prezentate publicului peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Demersul este organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România, fiind susținut de Consiliul Județean Timiș, principala autoritate finanțatoare.

Primele detalii despre această expoziţie au fost anunțate azi, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip A. Petcu, președintele Fundației Art Encounters și comisarul expoziției, Ovidiu Șandor, directoarea delegată la Timișoara a Institutului Francez din România, Tilla Rudel, precum și Ioan Gârboni, reprezentant al Ministrului Culturii.

Secvenţă din conferinţa de presă dedicată Expoziţiei Brâncuşi. Foto: Consiliul Judeţean Timiş

Invitata specială a conferinței a fost Doina Lemny, curatoarea expoziției, doctor în Istoria artei și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși. Doina Lemny  a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziția Sublimarea formei, desfășurată la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, care a fost vizitată de 120.000 de persoane.

În viziunea curatoarei, expoziția „își propune să prezinte aspecte importante ale creației artistului român legate de moștenirea sa românească, pe care a îmbogățit-o cu experiența sa ulterioară în chiar inima Europei, într-un dialog fructuos cu semenii săi […] Fideli spiritului artistului, dorim să punctăm aspecte ale acestui parcurs, care să fie repere pentru publicul de pretutindeni și cu deosebire pentru publicul românesc care se recunoaște adesea în opera lui Brâncuși.”

Interior din Atelierul Brâncuşi de la Centrul Pompidou. Foto: Manuel Braun

Organizatorii își propun ca expoziția să devină un punct de atracție pentru un public național și internațional numeros, de-a lungul celor patru luni – 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Cu prilejul acestei expoziții, CJ Timiș anunţă că va realiza o investiție considerabilă în infrastructura Muzeului Național de Artă Timișoara, ceea ce va permite muzeului pe termen lung realizarea unor expoziții de calibru internațional. În același timp, Consiliul Județean Timiș va asigura o parte semnificativă din bugetul de realizare a expoziției.

Expertiza Fundației Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă și relațiile instituționale dezvoltate cu principalele instituții muzeale din Europa vor fi puse la dispoziția acestei inițiative unice în peisajul cultural românesc. Institutul Francez din România are un rol esențial în facilitarea împrumuturilor de lucrări de la Centrul Pompidou și promovarea la nivel european a expoziției.

Print Friendly, PDF & Email