Primăria Timişoara a prezentat proiectul noului skatepark

Proiectul noului skatepark ce va fi construit de Primăria Timișoara în Parcul Central „Anton Scudier” a fost prezentat de primarul Dominic Fritz împreună cu arhitectul Radu Radoslav, unul din fondatorii mișcării Underground din Timișoara.

 

Încă de la începutul anilor ‘90, Parcul Central a devenit locul de întâlnire a skaterilor și rollerilor din Timișoara. Pe locul unui fost Luna Parc, pe o platformă betonată, aceștia și-au creat singuri sau cu ajutorul unor sponsori, primele rampe. De ani de zile, însă, acestea au dispărut, iar administrațiile anterioare, chiar dacă au avut intenția de a construi un nou skatepark, nu au reușit acest lucru. Acum, Primăria Timișoara, împreună cu comunitatea locală de skateri, rolleri și bikeri, cărora li s-a alăturat arhiectul Radu Radoslav, ca lider de proiect, au demarat un proces de proiectare participativă a viitorului skatepark al Timișoarei.

„Am spus din start că trebuie să avem un skatepark în Timişoara. Dar, în același timp, am vrut foarte mult să evităm greşelile trecutului. Asta înseamnă să nu lăsăm comunitatea de skateri fără suport, așa cum a fost în anii ‘90, dar nici să preluăm noi în totalitate acest proiect, fără implicarea comunității locale. Altfel, ar fi existat riscul să nu răspundem așteptărilor foarte mari. De aceea mă bucur că o echipa condusă de Radu Radoslav, de la firma Subcontrol, magazinul U-Man şi alții au dezvoltat un concept serios. Conceptul nu vorbeşte doar de infrastructură şi câteva rampe din beton, ci de activarea unei comunităţi în Parcul Central. Au dezvoltat un concept împreună cu comunitatea de skateri şi bikeri din oraş. Acum conceptul este într-o fază în care poate fi prezentat public”, declară primarul Dominic Fritz.

Proiectul va fi donat Municipalităţii, iar Primăria își va asuma scoaterea lui la licitație și execuția noului skatepark.

„Eu am mare încredere că, în momentul în care avem studiul de fezabilitate aprobat, putem să-l introducem în buget la următoarea rectificare. Cred că e realist ca anul viitor să putem finaliza acest skatepark. E cu mult prea multă întârziere, dar mă bucur că acum, comunitatea, nişte firme serioase, dar şi administraţia s-au unit pentru acest concept frumos”, mai spune Dominic Fritz.

Arhitectul Radu Radoslav a subliniat că a ajuns la acest concept, prezentat public acum, în urma unor dezbateri cu comunitatea locală de skateri, rolleri și bikeri. Acest proiect are avantajul de a fi modular și de a integra într-un concept unitar tot ce ține de această comunitate. Astfel, pe lângă două zone destinate skaterilor, skateparkul mai include și un perete de escaladă, care se poate dubla ca scenă, are zone destinate grafferilor, dar și un pump track pentru bicicliști.

„Dacă administraţia publică ne cere ajutorul, atunci noi răspundem şi încercăm să ajutăm. Pentru că asta face o comunitate locală, încearcă să rezolve lucruri cu administrația locală. Proiectul e pro bono. Am încercat să adunăm mai mulţi proiectanţi şi care au interes, poate s-au dat pe vremuri pe role sau pe skateuri sau biciclete. Poate nu pentru ei, ci poate generaţia viitoare”, declară arhitectul Radu Radoslav.

 

Conceptul va fi dezbătut public pentru a doua oară împreună cu comunitatea de skateri din Timișoara săptămâna viitoare, marți, 30 mai, de la ora 18, la magazinul U-man.

Print Friendly, PDF & Email