Proiectul „Spotlight Heritage Timișoara”, prezentat la Kaunas, Capitală Europeană a Culturii

Foto: UPT

Proiectul de cultură și patrimoniul digital Spotlight Heritage Timișoara a fost parte a unei expoziții organizate în campusul Universității Tehnologice Kaunas KTU, din Lituania, ca parte a evenimentelor dedicate programului cultural Capitală Europenă a Culturii – Kaunas 2022.

 

Expoziția Exhibition Spotlight Heritage Timișoara in Kaunas a avut loc în luna octombrie, în prezența a peste 450 de participanți multiculturali, studenți, profesori și vizitatori din Kaunas, Lituania, dar şi din Taiwan, Georgia, Germania, Portugalia, Italia sau Liban. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Informatică KTU și Muzeul Național al Banatului.

Publicului prezent fizic, dar și audienței din online i-au fost prezentate activitățile în desfășurare ale proiectului și ideea acestei expoziții, care reunește două orașe Capitală Europeană a Culturii: Kaunas 2022 și Timișoara 2023.

„Publicul a fost invitat într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale. Vizitatorii au avut ocazia să descopere pagina web a proiectului, cu poveștile celor patru cartiere istorice ale Timișoarei, prin intermediul unui display interactiv. Totodată, aceștia s-au plimbat virtual pe străzile orașului, având oportunitatea să viziteze cele mai cunoscute monumente, locuri istorice păstrate și clădiri ale orașului de acum și de altădată, cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată puse la dispoziție la standul Spotlight Heritage, pe tablete interactive, telefoane mobile și ochelari OculusQuest 2 și HoloLens 2 cu aplicații dezvoltate de studenții politehniști, co-creatori ai patrimoniului digital”, spun organizatorii,.

Foto: UPT

Asistați de echipa proiectului, participanții au putut explora patrimoniul cultural și istoric al Timişoarei, ghizii standului explicându-le și tehnologiile din spatele acestor aplicații. Totodată, s-au putut bucura de experiența spectacolelor de dans și teatru, înregistrate într-o experiență multimedia, cu elemente de realitate augmentată, care explorează, cartier cu cartier, memoria și poveștile locuitorilor de ieri și de azi ai Timișoarei.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

 

Print Friendly, PDF & Email