Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește până în toamnă cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei, aparţinând Culturii Cucuteni.
Vernisajul expoziției temporare Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni va avea loc joi, 18 mai, ora 19, în Sala Barocă. Cuvântul de deschidere va fi prezentat de către profesorul universitar Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române.
Publicul vizitator va avea ocazia să admire capodoperele artei decorative și figurative aparținând Culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult, cu o vechime de 5500-7000 de ani. Printre cele peste 200 de exponate vor putea fi admirate celebrele piese Hora de la Frumușica, Soborul zeițelor și Sfânta familie, de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești.
Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriu al României și totodată cea mai spectaculoasă din întreaga Europă, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, Cultura Cucuteni a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate, între 5000-3500 î.H. și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați. Primele vestigii au fost descoperite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci au fost cercetate mai multe așezări aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare. Cultura Cucuteni impresionează printr-o admirabilă ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – principalul motiv decorativ fiind spirala, reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate.
Expoziţia care va putea fi vizitată în perioada 18 mai -1 octombrie este organizată de Muzeul Naţional de Artă Timişoara în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română – Filiala Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara şi cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Aceasta face parte din seria de expoziții cu artefacte de prestigiu aparținând celei mai vechi civilizații preistorice europene, organizate de Complexul Muzeal Național Neamț, tradiție începută la Salonic, în 1997, și continuată la Sibiu, în 2007.
Ultimele comentarii