Conferință internațională de conservare și restaurare ecologică, găzduită de Muzeul de Artă Timișoara

Sursă foto: MNArT

Green Conservation reprezintă cea de-a cincea Conferință internațională de conservare și restaurare ecologică (GREEN) a Patrimoniului Cultural și este anunțată ca o nouă etapă de prezentare a inovațiilor și noilor perspective pentru dezvoltarea sustenabilă în domeniu. Este primul proiect de asemenea anvergură organizat sub patronajul UNESCO România și ICCROM, adresat tinerilor specialiști din domeniul patrimoniului cultural având un caracter bazat pe comunicări științifice, încurajând dezbaterea și proiecte viitoare multidisciplinare.

 

Asemenea edițiilor anterioare, conferința va reprezenta un spațiu de inspirație destinat universităților locale, specialiștilor din mediul muzeal-universitar internațional, dar și instituților partenere de cercetare care doresc să împărtășească idei și concepte pentru a promova o evoluție în modul de concepere al tratamentelor, spun reprezentanții Muzeului de Artă Timișoara.

Conferința Green Conservation Of Cultural Heritage va fi dedicată discuțiilor despre interpretarea diversă a conceptului de „verde” (green), având ca scop stimularea discuțiilor și accelerarea inovației/implementării materialelor și metodelor eco-durabile pentru conservarea patrimoniului cultural. Sănătătea restauratorului, protecția mediului, tehnologiile de conservare a patrimoniului cultural în muzee și situri culturale, precum și tratamentele de restaurare, sunt doar un indiciu al subiectelor prevăzute.

Se propune un schimb de idei și experiențe multidisciplinare ale specialiștilor din mediul muzeal, academic de cercetare național și internațional, prin comunicări științifice în format fizic și online, prezentări de postere și ateliere cu grupuri de lucru cu publicul în vederea aprofundării metodologice a restaurării, transmit organizatorii.

Cu ocazia acestei conferințe internaționale, mai spun reprezentanții Muzeului de Artă, intenționează să valorifice Laboratul de restaurare și conservare vizitabil din Palatul Baroc unde se va desfășura prezentarea practică din ultima zi a eveniemntului.

Evenimentul se va desfășura în formă hibridă, timp de două zile în 4 și 5 mai, dar și on-line pe platforma Zoom, în parteneriat cu Universitate de Vest din Timișoara.

Conferința va continua cu etapa a doua ce va cuprinde un workshop, la începutul lunii iunie, adresat strict comunității locale în care se va puncta caracterul multidisciplinar și perspectivele „verzi” de abordare a conservării-restaurării patrimoniului.

Print Friendly, PDF & Email