Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, lansează un nou produs turistic, numit Vară în metropolă, un produs care folosește infrastructura de transport locală pentru promovarea turismului cultural în județ.
„Este vorba despre un produs care folosește infrastructura de transport locală și răspunde atât așteptărilor pe care le au locuitorii orașului în ceea ce privește legăturile de transport spre obiective turistice din proximitatea metropolei, cât și avizului Comitetului European al Regiunilor care, în 2020, a susținut că trebuie să se ia măsuri în ceea ce privește îmbunătățirea modelelor actuale de turism și transport, urmărind sustenabilitatea deplină a acestora din punct de vedere social, economic și al mediului”, spun reprezentanţii Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.
Vară în metropolă are trei componente: harta liniilor metropolitane și prezentarea obiectivelor turistice care pot fi accesate cu acestea; harta pistei de biciclete Timișoara-Serbia și prezentarea serviciilor industriei ospitalității și a obiectivelor ce pot fi accesate de-a lungul acesteia şi primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989.
Călătorii pe liniile de transport metropolitan
Cei interesaţi să viziteze Conacul de la Hodoni sau Turnul Pompierilor din Giarmata ori să meargă pe urmele șvabilor de la Șandra, de exemplu, o pot face prin intermediul infrastructurii de transport Timişoara. Turism Timiș propune o serie de obiective ce pot fi vizitate folosind mijloace de transport în comun care pornesc din Timișoara: M36 – Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German, M46 – Șag, M41 – Sânandrei, Carani, Băile Calacea, Orțișoara, Seceani, M48 – Cornești, M45 – Dumbrăvița, M42 – Covaci, M22- Albina, Moșnița Nouă, M27 – Ianova, M47 – Satchinez, M35 – Muzeul Satului Bănățean, M49 – Giarmata, Cerneteaz, M50 – Șandra, M51 – Pădureni, M52 – Variaș. Lista liniilor metropolitane completă poate fi găsită direct pe pagina Societăţii de Transport Public Timişoara, alături de amănunte privind programul actualizat și costul exact al transportului și modalitățile de plată.
Experiențe de-a lungul Pistei de biciclete România – Serbia
Realizarea celei mai lungi piste de bicicletă asfaltate din România, pista care leagă Timișoara de Serbia de-a lungul râului Bega, a contribuit în anii imediat următori la dezvoltarea serviciilor din industria ospitalității în aria riverană acestui râu și a activităților de ecoturism, spun reprezentanţii APDT Timiş. În plus, satele aflate în imediata apropiere a pistei au activat o serie de elemente locale menite să atragă turiștii și să crească numărul de vizitatori de la ei din destinație.
APDT Timiș a realizat o Hartă a obiectivelor care pot constitui o destinație pentru orice iubitor de experiențe noi în apropierea Metropolei. Harta cuprinde date de identificare a locațiilor și experiențelor pe care acestea le oferă, modalități de accesare, dar și obiectivele turistice ce pot fi descoperite în satele riveran Begăi, de-a lungul pistei de biciclete România-Serbia.
Primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989
APDT Timiş a realizat în parteneriat cu Asociația Memorialul Revoluției a realizat Primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989: „Într-un timp al digitalizării și al diversificării experiențelor aducem poveștile eroilor și evenimentele din Decembrie 1989 în atenția generațiilor tinere, tot mai interesate de tehnologie, și oferim destinației noastre posibilitatea de a prezenta, prin intermediul ochelarilor VR, informații despre acest moment definitoriu în istoria noastră, ca o invitație de a descoperi spiritul liber al oamenilor. Scopul demersului este de a promova această parte a identității destinației noastre în rândul generațiilor tinere, al celor care nu au trăit direct momentele din 1989, pentru a păstra vie memoria eroilor și spiritul de libertate al Timișoarei.”
Turul poate fi făcut şi interiorul muzeului Memorialul Revoluției, putând fi făcut cu ochelarilor VR, şi conține atât informații, cât și imagini inserate pentru a evoca starea de spirit a acelei perioade.
Acest nou nou produs turistic, Vară în metropolă, este realizat în cadrul programului TimCultura 2022, derulat de Consiliul Judeţean Timiş.
Ultimele comentarii