Vara începe, la Timișoara, cu Sărbătoarea muzicii

Aura Twarowska Foto Florin IanasTimişoara se pregăteşte de Fête de la Musique – Sărbătoarea muzicii. O sărbătoare populară franceză care a făcut înconjurul lumii și care are loc în fiecare an în toată lumea pe 21 iunie, ziua solstițiului de vară.

 

Fête de la Musique va avea loc miercuri, 22 iunie, de la ora 20, în Grădina de vară a Sălii Capitol, fiind marcată printr-un concert susţinut de Filarmonica Banatul din Timişoara, sub bagheta dirijorală a lui Gheorghe Costin. Invitată de onoare a concertului este mezzosoprana Aura Twarowska, de la Opera de Stat din Viena.

În program sunt incluse lucrări de G. Enescu – Rapsodia nr. 2 în Re major, Op.11, J. Massenet – Méditation, din opera Thaïs, şi Elegie, G. Bizet – Preludiu la opera Carmen şi Seguidilla, din aceeaşi operă, C. Saint-Säens – Bacchanale, din opera Samson şi Dalila, şi Aria Mon coeur s'ouvre à ta voix, din aceeaşi operă, şi M. Ravel – Bolero.

Mezzosoprana Aura Twarowska – care, din anul 2007, este solistă a Operei de Stat din Viena – s-a dedicat vieții muzicale încă de la vârsta de şase ani, prin studiul pianului, al mandolinei și cel al cântului în Lugojul natal. După absolvirea Liceului “Coriolan Brediceanu”, din Lugoj, a studier Ştiințele Economice la Facultatea de Știinte Economice, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, perioadă în care a păstrat legătura cu muzica, fiind angajată a Filarmonicii Banatul din Timișoara, ca membră a corului condus de maestrul Diodor Nicoară. Odată cu înființarea Facultății de Muzică din Timișoara, Aura Twarowska a reluat studiul cântului, ca studentă a acestui institut, apoi a obţinut masteratul și doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din București.

Aura Twarowska a debutat pe scena Operei Naţionale din Timişoara în rolul titular din opera Carmen, de G. Bizet, în anul 1998.

Alături de  Wiener Philarmoniker a debutat cu rolul Marcellina, din Le Nozze di Figaro, în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007.

A fost decorată de Președinția României, cu Ordinul Cavaler al Artelor, în grad de Ofițer, în anul 2004, și, în acelaşi an, de către Prefectura Timiș, cu Premiul Pro Cultura, pentru pomovarea culturii timișene.

Este director artistic al Concursului Internațional de Canto “Sabin V. Drăgoi”, și al Festivalului Internațional de vară Lugoj Classic.

Fête de la Musique – Sărbătoarea muzicii este organizată de Filarmonica de Stat Banatul și de Institutul Francez din Timișoara.

Biletele se pot achiziționa de la casieria Filarmonicii Banatul, lunea, miercurea şi vinerea, între orele 10 – 14, iar marţea şi joia,între orele 14 – 19. Biletele, anunţă organizatorii, pot fi cumparate şi cu o oră înainte de începerea concertului. În caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc în Sala Capitol.

Print Friendly, PDF & Email