Un nou reper turistic în zona cetăţii medievale Jdioara

Foto: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş

Un nou reper turistic a fost marcat zilele acestea, în zona localității Jdioara, unde se află o cetate medievală. Este vorba despre situl arheologic Crivina – Leopoldsberg, sit dacic descoperit în urma unor săpături desfășurate în zonă, la finalul anului 2020.

 

Turiștii pot afla informații despre situl arheologic Crivina – Leopoldsberg de pe un panou amplasat în zonă, la finalul săptămânii trecute, de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Coordonatorul echipei de cercetare, Andrei Georgescu, spune că prima campanie de săpături sistematice în zona Jdioara s-a desfășurat la sfârșitul toamnei anului 2020. „Rezultatele obținute din această scurtă campanie au fost peste aşteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Totodată, au fost documentate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica”, explică Andrei Georgescu.

„Prin montarea acestui panou vrem să continuăm demersul nostru de transformare a zonei Jdioara într-un reper pe harta turistică a județului. Intenționăm ca, în viitorul apropiat, să completăm traseele către cetatea medievală Jdioara cu o serie de panouri ce vor conține informații și despre flora și fauna din zonă”, spune Victor Bunoiu, consilier al Direcției Județene pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului.

La conceperea și montarea acestui panou au contribuit Andrei Georgescu și Ștefan Popa, de la Muzeul Național al Banatului, şi Sebastian Weiss, un localnic.

Proiectul de punere în valoare a cetății medievale Jdioara, intitulat „Protejează trecutul. Protejează siturile arheologice. Jdioara ești tu!”, a început în anul 2016, la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Primele panouri turistice au fost montate în zona cetății Jdioara, un an mai târziu, cu sprijinul elevilor de la Liceul Teoretic „David Voniga”, Giroc.

Potrivit Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş, prima atestare documentară a localităţii Jdioara, care aparţine de comuna Criciova, este din anul 1320. Se mai ştie că în 18 februarie 1600, voievodul Mihai Viteazul a emis o diplomă prin care acorda titlul de nobil lui Gheorghe Ciocăneşti, castelan al Cetăţii Jdioara.

Print Friendly, PDF & Email