Expoziție foto organizată de Ambasada SUA, la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic cu România

Foto: Muzeul de Artă Timişoara

Ambasada SUA organizează, la Timişoara, expoziția fotografică itinerantă Noi, Poporul / We the People care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 17, în Piața Unirii, din Timișoara. Evenimentul de lansare va include vizionarea expoziției, urmată de deschiderea oficială care va avea loc la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara din Piața Unirii, începând cu ora 17.30. Vor participa atașatul cultural al Ambasadei SUA la Bucureşti, William O’Connor, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip Adrian Petcu, şi directorul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Crețu. Expoziţia va putea fi văzută la Timişoara până în 24 octombrie.

Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. „Această colecție de interacțiuni între cele două națiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite și România este accesibil tuturor. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziție creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut și din prezent, și oferă posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod”, declară reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti.

Foto: Muzeul de Artă Timişoara

Expoziția se axează pe tema „Noi, Poporul”/ „We the People”, care este faimosul preambul al Constituției Statelor Unite și întruchiparea legăturilor umane ce formează punți de înțelegere și cooperare între popoare. Diplomația și prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături și pe valorile comune pe care le înglobează. Cunoscutul jurnalist, corespondent și ulterior diplomat american Edward R. Murrow spunea, despre rolul esențial al legăturilor dintre oameni: „Elementul cu adevărat esențial în schimburile internaționale îl reprezintă această ultimă distanță de un metru, rămasă între interlocutori, care poate fi depășită prin contact personal, atunci când o persoană îi vorbește celeilalte”.

Evenimentul este organizat de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenția Națională de Presă Agerpres și în colaborare cu Universitatea din Craiova. Agerpres a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva fotografică a agenţiei. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii.

Expoziţia va mai fi prezentată la București, în 26 octombrie – 6 decembrie, la Sibiu, din 8 decembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023, Cluj-Napoca: 11 ianuarie – 7 februarie 2023, Iași:  8 februarie – 7 martie, şi Constanța: 9 martie – 6 aprilie 2023.

Print Friendly, PDF & Email