Marele cineast maghiar Miklós Jancsó, omagiat la Timişoara

Sursă foto: IMDb

Marele cineast maghiar Miklós Jancsó va fi omagiat printr-o retrospectivă de trei filme la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în luna iulie, la Timişoara. Programul este organizat cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

 

În 2021 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Miklós Jancsó, unul dintre cei mai importanţi regizori maghiari. Din cauza restricţiilor legate de pandemie, organizatorii Festivalului Ceau, Cinema! nu l-au putut omagia atunci, astfel că organizează retrospectiva în acest an.

Spectatorii vor avea şansa să vadă, în versiuni restaurate de Arhiva Maghiară de Film, trei dintre cele mai cunoscute lungmetraje ale lui Miklós Jancsó: Confruntarea (1969), Psalmul roşu (1972) şi Electra, dragostea mea (1974). Ele alcătuiesc o trilogie informală de “balete cinematografice politice”.

Confruntarea (The Confrontation/Fényes szelek, 1969) este primul film color al lui Miklós Jancsó. Plasată în 1947, când Partidul Comunist tocmai a luat puterea în Ungaria, acţiunea filmului urmăreşte o dezbatere, care riscă să escaladeze în bătaie, între un grup de studenţi comunişti şi un grup de studenţi de la un seminar catolic.

Plasată în anii 1890 în câmpiile ungare, acţiunea din Psalmul roşu (Red Psalm/Még kér a nép, 1972) se concentrează în jurul unei revolte a ţăranilor, reprimată cu duritate. Filmul i-a adus lui Miklós Jancsó premiul de regie la Cannes.

Selectat de asemenea în competiţia de la Cannes, Electra, dragostea mea (Electra, My Love/Szerelmem, Elektra, 1974) o are ca protagonistă pe Electra care, la mai mulţi ani de la moartea tatălui său, regele Agamemnon, încă îl urăşte pe cel care a conspirat cu mama sa să îl ucidă.

„Recunoscut pentru cinema-ul său politic, Miklós Jancsó ni s-a părut o alegere firească pentru o ediţie pe care ne-o dorim să fie un impuls la reflecţie faţă de crizele care ne înconjoară. Suntem convinşi că cinefilii vor avea parte de o experienţă cinematografică unică, datorită formei singulare a celor trei filme. Ne bucurăm că Centrul Cultural Maghiar ne sprijină cu acest program, care este începutul unei colaborări de durată”, spun organizatorii Festivalului Ceau, Cinema!

„Jancsó Miklós este unul dintre cei mai importanți inovatori ai formei cinematografice pe plan mondial, o personalitate marcantă a istoriei filmului maghiar. Filmele sale realizate în anii 1960 sunt reprezentative pentru «școala maghiară». În 1979, Jancsó Miklós a primit la Cannes Premiul pentru întreaga carieră, iar în 1990 a fost distins cu același premiu la Festivalul de Film de la Veneția, apoi în 1994 la Festivalul de Film de Lungmetraj din Ungaria (Filmszemle). Cu ocazia centenarului Jancsó, Institutul Național de Film din Ungaria a realizat un videoclip intitulat «Hommage á Jancsó Miklós», care reunește cele mai cunoscute scene din șapte filme realizate de Jancsó, fiind considerate cele mai reprezentative creații ale sale. Din aceste șapte filme, trei sunt prezentate acum în cadrul Ceau, Cinema!”, afirmă directorul Institutului Liszt, Kósa András László.

Miklós Jancsó (1921-2014) este autorul unui cinema foarte personal, care are o predilecţie pentru planurile-secvenţă şi a cărui constantă tematică este meditaţia asupra istoriei şi a puterii din perspectiva unui comunist dezamăgit de ideologia în care a crezut cândva. Regizorul maghiar a fost prezent de şase ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi de trei ori în competiţia Festivalului de la Veneţia.

Până la începerea ediţiei a noua, Ceau, Cinema!, care va avea lco în perioada 14 – 17 iulie, continuă seria de proiecţii warm-up. Astfel, miercuri, 18 mai, de la ora 20, va putea fi văzută animaţia Unde este Anne Frank? (2021, în regia lui Ari Folman), selectată anul trecut la Festivalul de la Cannes şi distribuită în România de Independenţa Film. Evenimentul va fi continuat de alte trei proiecţii speciale – două în iunie şi una la început în iulie – ca parte a avanpremierelor ediţiei din acest an a festivalului, care au ca scopuri reanimarea noului cinematograf Victoria din cartierul Elisabetin din Timişoara, proaspăt reabilitat, şi activarea comunităţii de cinefili.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran, având finanţare din partea Primăriei Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Parteneri culturali principali sunt Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Ceh Bucureşti.

Print Friendly, PDF & Email