61 percheziții domiciliare au fost făcute azi de DIICOT în Timiș, Caraș Severin și Hunedoara care vizează constituirea unui grup infracțional organizat, suspectat de introducere în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv.
Acțiunea, realizată de procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timișoara, vizează destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni români, care activează încă din luna septembrie 2021 în Timișoara. Grupul este specializat în trafic de droguri de risc (cannabis) procurate din Spania de la cetățeni români stabiliți în această țară.
Grupul de criminalitate organizată, spun procurorii DIICOT, este format din membri cu atribuţii specifice, structurați pe trei paliere infracționale distincte: al furnizorilor, al depozitarilor şi dealerilor en gross şi al clienţilor-dealeri.
Palierul furnizorilor este format din cetățeni români, stabiliți în Spania, care asigură procurarea drogurilor de risc din culturile de cannabis din această țară și livrarea lor către membrii grupării din România.
Palierul depozitarilor şi dealerilor en gross este format din cetăţeni români care primeau drogurile din Spania, le depozitau, manipulau și distribuiau către ceilalți membrii ai grupării infracționale care acționează în Timișoara.
Palierul clienţilor-dealeri este format din clienții fideli ai celor din cel de-al doilea palier, care au achiziţionat în mod organizat și constant cannabis în baza unor relații de încredere reciprocă. Din acest segment fac parte atât dealeri mari de droguri (care cumpără cantități de un kilogram sau mai mult) cât și dealeri mici (care cumpără cantități moderate de cannabis, între 100 și 500 de grame), aceștia fiind specializați în vânzarea drogului.
De asemenea, DIICOT vizează activitatea unei grupări care acționa în Lugoj, specializată în comercializarea de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizaţie, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv, procurorii spunând că există conexiuni între aceasta și membrii grupului infracțional organizat care acționa la Timișoara.
La sediul DIICOT Timișoara au fost aduse la audieri 34 persoane.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Alba Iulia, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Craiova și Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratelor de Jandarmi Județene Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Ultimele comentarii