Reţea transnaţională de trafic de cocaină, destructurată de DIICOT Timişoara

22 de persoane au fost reţinute şi conduse, azi, la DIICOT Timişoara, după ce Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi DIICOT Timişoara au realizat 24 de percheziţii domiciliare în Timiş şi Bihor pentru destructurarea unei reţele specializate în trafic de droguri de mare risc, care controla piața de cocaină din oraș.

 

Potrivit DIICOT Timişoara, în cursul anilor 2017-2019, în Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune, acte de șantaj, reglări de conturi şi extorcări.

Protecția activităților infracționale ale grupului, mai transmite DIICOT Timişoara, era asigurată de un lider marcant al lumii interlope din oraş. Acesta asigura protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre ei se iscau conflicte, intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a tarficului de droguri. Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum.

Procurorii antimafia mai spun că gruparea controla majoritar piața de cocaină din oraș, iar pătrunderea pe piața din Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia.

Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp. Cocaina era distribuită doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului, iar furnizarea drogurilor se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, din cercul de dealeri locali fac parte și cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia. De asemenea, s-a constatat că unii dintre suspecți își investeau banii obținuți din traficul de droguri și în alte activități lucrative, respectiv în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obținerii de profituri mai mari.

Azi, în urma percheziţiilor (22 în Timiş şi două în Bihor), la sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse, în vederea audierii, un 22 de persoane. Vizaţi sunt, printre alţii, Lucian Boncu şi Alin Hoc.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea, SCCO Arad, SCCO Caraș-Severin, SCCO Hunedoara, SCCO Mehedinți și cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Timiș și Gruparea Mobila Timiș, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. d” Timişoara

Print Friendly, PDF & Email