Zeci de percheziţii, în vestul ţării, pentru destructurarea unei reţele de trafic naţional şi internaţional de droguri de mare risc

68 de percheziţii DIICOT au loc, în această dimineaţă, în Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, la persoane suspecte că fac trafic naţional şi internaţional de droguri de risc şi de mare.

 

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara fac, în această dimineaţă, 68 de percheziţii domiciliare în județele Timiş, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 58 de persoane, specializat în trafic de droguri de risc și de mare risc şi trafic internațional de droguri de risc și de mare risc.

La percheziţii participă şi polițiști de la stricturi de Combatere a Criminalităţii Organizate din Oradea și Hunedoara, de la Inspectoratele de Poliție Timiș, Arad şi Caraș-Severin, precum și jandarmi.

DIICOT transmite, printr-un comunicat, că există suspiciunea rezonabilă că începând cu  luna octombrie 2015, suspecţii s-au constituit într-un grup infracţional organizat, având ca preocupare procurarea şi comercializarea de droguri de risc și de mare risc (cannabis, amfetamină, ecstasy şi ciuperci halocinogene) şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive. Majoritatea suspecților au ajuns să se cunoască şi să dezvolte relaţii specifice mediului infracțional pe linia traficului și consumului de droguri, ca urmare a frecventării unui club din Timişoara.

Procurorii DIICOT spun că indivizii acţionau precaut, comercializând droguri numai către persoane de încredere şi după stabilirea în prealabil a locaţiilor unde urmau să se efectueze tranzacţiile: „De asemenea, contactele telefonice se purtau numai prin intermediul unor persoane cunoscute, aflate în cercul de apropiaţi ai traficanţilor, acționând în condiţii care să nu permită deconspirarea lor.”

Investigaţiile DIICOT au dus spre concluzia că inculpaţii erau stratificați pe mai multe niveluri:

Nivelul I era format din furnizori care deţineau cantităţi mari de droguri. Acestea proveneau fie din culturi proprii, amenajate pe raza a mai multor localități limitrofe Timișoarei, fie erau cumpărate din străinătate, drogurile fiind apoi introduse în ţară pe la punctele de trecere a frontierei. În această cauză, în cursul decembrie 2016, au fost prinşi doi indivizi, în timp ce introduceau în ţară un kilogram de amfetamină şi peste 1000 pastile ecstasy, pe care le achiziționaseră anterior din Olanda. O altă modalitate de achiziționare a drogurilor era de pe diverse site-uri de profil care funcționează în Darknet. Astfel, spun procurorii, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017, au fost ridicate şase colete conţinând droguri de mare risc, având un singur destinatar, unul din suspecţii din această cauză.

Nivelul al II-lea era format din dealerii intermediari, cu rol preponderent de a intermedia tranzacțiile între membrii grupului de pe nivelurile 1 şi 3, scop în care achiziţionau cantităţi mari de droguri furnizori, pe care le comercializau mai departe, în principal către dealerii de la nivelul inferior, dar şi unui cerc propriu de clienţi.

Nivelul al III-lea era format din dealerii stradali care achiziţionau cantităţi de droguri de la suspecţii de la primele două niveluri, pe care le comercializau mai departe cercului lor de consumatori.

La sediul DIICOT Timişoara vor fi aduse azi, în vederea audierii, 80 de persoane.

Suportul de specialitate al acţiunii, mai anunţă DIICOT, a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale a Poliţiei Române.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis, sorin.olaru@timpolis.ro