Edward N. Luttwak, analist american al marilor strategii, Doctor honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara

Edward N. Luttwak, analist american al marilor strategii, de origine română, vine la Universitatea de Vest din Timișoara într-un turneu de consolidare a școlii timișorene de științe politice și ale securității.

 

Săptămâna viitoare, Universitatea de Vest din Timișoara va primi vizita cercetătorului și strategului american de origine română Edward N. Luttwak, căruia, cu această ocazie, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UVT.

„În cadrul orientării globale pentru adaptare universitară la cele mai avansate domenii ale culturii de securitate, UVT caută să integreze cele mai reprezentative voci ale diasporei științifice românești din întreaga lume, profesori și cercetători specializați în domeniul relațiilor internaționale și al științelor politice și ale securității. Unul dintre cele mai mari nume din acest domeniu, cercetătorul și strategul american de origine română  Edward N. Luttwak, reputat universitar, consilier guvernamental și autor de lucrări de specialitate în domeniul gândirii strategice politico-militare și din relațiile internaționale, a fost invitat să viziteze comunitatea universitară a UVT”, tarnsmit reptrezentanţii UVT.

Totodată, acesta îşi va lansa la Timişoara una dintre cele mai influente lucrări ale sale, traduse din limba engleză în română și apărută la Editura Universității de Vest din Timișoara în acest an, Strategia: Logica războiului și a păcii. Publicată inițial în 1987, a fost apoi reeditată și revizuită, tradusă în zeci de limbi (în premieră în limba română, acum) și este în continuare o lectură fundamentală atât în zona universitară, cât și în sferele cele mai înalte ale sistemelor decizionale politice și militare.

„L-am întâlnit anii trecuți pe profesorul Edward N. Luttwak în Statele Unite ale Americii, când am avut prilejul de a-i relata despre preocupările centrului nostru dedicat programelor culturii de securitate. Am stabilit o relație de respect și susținere reciprocă cu domnia sa, o voce semnificativă a diasporei științifice românești din SUA, care s-a concretizat și în apariția la Editura UVT a acestui nou volum tradus în limba română. Întreaga noastră comunitate este onorată de vizita profesorului Luttwak la UVT”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Edward N. Luttwak, născut la Arad, în 1942, este unul dintre cei mai importanți analiști ai marilor strategii și autor al unor lucrări majore în domeniile relaţiilor internaţionale şi studiilor strategice şi, în sens mai larg, o personalitate cu rol într-adevăr capital în istoria gândirii politice şi a teoriei strategice în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi la începutul secolului al XXI-lea.

Acesta a fost consultant al Ministrului Apărării al SUA, în cadrul Ministerului Apărării, începând din 1975. A fost, de asemenea, Fellow şi apoi Associate la Center for Strategic and International Studies, Washington DC, ca şi International Associate la Institute of Fiscal and Monetary Policy, de pe lângă Ministerul Finanţelor din Japonia. Edward Luttwak a fost consultant şi pentru U.S. National Security Council, the White House Chief of Staff, the U.S. State Department, the U.S. Department of Defense, precum şi consultant al guvernelor din mai multe ţări – Italia, Japonia, Kazahstan, Peru şi Spania.

Edward Luttwak a introdus conceptul de „manevră de război”, atunci când a lucrat la US Army Training and Doctrine Command, cel de „nivel operaţional de război”, concept care a început să fie utilizat de doctrina militară americană, şi pe cel de „forţă de desfăşurare rapidă”, atunci când a lucrat pentru asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri de Securitate Internaţionale.

Print Friendly, PDF & Email