Un grup de oameni de cultură din Timişoara, format din istorici de artă şi scriitori, majoritatea profesori universitari, au lansat o petiţie prin care îi solicită preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, să lămurească şi să comunice public dacă directorul Muzeului de Artă Timişoara, Victor Neumann, are la dosarul de angajare declarație de necolaborare cu Securitatea.
„Muzeul de Artă din Timișoara este condus de opt ani de Victor Neumann, timp în care instituția a fost antrenată în nenumărate scandaluri și procese, ale căror costuri au fost suportate din bani publici de Consiliul Județean Timiș, instituția tutelară. Supus presiunilor și abuzurilor, personalul de specialitate a fost obligat să părăsească în valuri succesive locul de muncă, în timp ce conducerea Consiliului Județean Timiș a tolerat impasibilă comportamentul inacceptabil al managerului. Muzeul nu a performat, iar oportunitățile de dezvoltare au fost respinse după bunul plac al lui Victor Neumann. Cazul laboratorului de restaurare, atât de necesar patrimoniului valoros al muzeului, care nu a mai fost dotat, deși fusese finanțat de CJ Timiş, este doar un exemplu”, arată semnatarii petiţiei intitulate „Până când CJ Timiș va ocroti un manager turnător la Muzeul de Artă? Când are de gând președintele CJ Timiş, Alin Nica, să lămurească dacă V. Neumann are declarația de necolaborare cu Securitatea?”
- Petiţia poate fi citită şi semnată la acest link.
Aceştia menţionează că în data de 20 noiembrie 2018, un document oficial al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a comunicat că „pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neuman Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş”. Un document care indică un informator al Securității. În ciuda insistențelor presei, reamintesc semnatarii scrisorii deschise, nici directorul muzeului și nici CJ Timiş nu au explicat de ce lipsește de la dosar declarația pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea. Aceştia arată că, având sprijinul foștilor președinți PSD ai Consiliului Județean Timiș, Victor Neumann a reușit să ocupe funcția de director al Muzeului de Artă din Timişoara fără să depună la dosar declarația dacă este sau nu colaborator, informator sau ofițer acoperit al Securității, deşi pentru directorii instituțiilor de cultură, la nivel național, județean, municipal și local această declarație este obligatorie, potrivit OG 24/2008, art. 3, litera ș.
„Dacă foștii președinți PSD ai Consiliului Județean Timiș – Titu Bojin, Sorin Grindeanu și Călin Dobra – l-au protejat fățiș pe Victor Neumann, încălcând legea, este de neînțeles protecția de care turnătorul «Hodoș» se bucură și sub conducerea liberalului Alin Nica. Președintele CJ Timiş a primit în urmă cu două luni o copie a documentului emis de CNSAS fiindu-i semnalat că există două mari probleme privitoare la situația lui Victor Neumann: 1. faptul că individul a fost turnător și 2. faptul că dosarul lui de angajare nu conține declarația privind relația cu Securitatea. În tot acest răstimp, Alin Nica nu a luat nici o măsură de intrare în legalitate”, atrag atenţia semnatarii petiţiei.
Aceştia îi solicită public, lui Alin Nica să rezolve urgent aceste chestiuni de ordin legal și moral: „Faptul că, la peste trei decenii de la revoluție, chiar în orașul care s-a ridicat împotriva regimului comunist, asemenea abuzuri administrative și complicități sunt încă posibile aruncă o lumină greu de calificat nu doar asupra PNL, ci și asupra întregii clase politice democratice. Îl îndemnăm pe Alin Nica să ia drept exemplu decizia vicepreședintelui (USR) al CJ Timiș, Cristian Moș, care a retras în 24 de ore din Consiliul științific al Muzeului Satului Timișoara o persoană acuzată de colaborare cu Securitatea.”
Semnatarii petiţiei reamintesc că mandatul lui Victor Neumann se încheie în aceste săptămâni, dar că acesta ar vrea să candideze pentru un nou mandat, deşi are vârsta de pensionare: „Turnătorul «Hodoș» se pregătește să candideze pentru un nou mandat de director la Muzeul de Artă. Nici comisia de examen și nici Consiliul Județean Timiș nu se pot preface că nu au luat act de situația lui Victor Neumann, de managementul defectuos și nu pot ignora obligațiile care le revin prin lege în chestiunea colaborării cu Securitatea.”
Grupul de inițiativă care a iniţiat petiţia este format din: Maria Albani, istoric de artă, curatorul Donației Corneliu Baba de la Muzeul de Artă din Timişoara, prof. univ. dr. habil. Ileana Pintilie, critic de artă, prof. univ dr. Rodica Vârtaciu, istoric de artă, prof. univ dr. Vasile Popovici, scriitor, Viorel Marineasa, scriitor, şi prof. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor.
În aprilie 2020, scriam că, la şase ani şi jumătate după ocuparea postului de director al Muzeului de Artă Timişoara ieşea la iveală informaţia că Victor Neumann nu a depus la dosarul de angajare, aşa cum cere legea, o declaraţie pe proprie răspundere privind colaborarea/necolaborarea cu Securitatea. Adică, ocupa o funcţie în baza unui concurs în care a fost acceptat prin eludarea legii. Mai mult, oficialii instituţiei angajatoare, Consiliul Județean Timiş, în loc să clarifice lucrurile şi să ia măsuri împotriva celor responsabili de această „scăpare”, au făcut tot ce le-a stat în putinţă să muşamalizeze situaţia.
- Articolul integral poate fi citit la acest link: De ce lipseşte declaraţia de (ne)colaborare cu Securitatea din dosarul de angajare al directorului Muzeului de Artă Timişoara?
Ultimele comentarii