Aniversarea Centenarului UPT, „în familie”

Foto: UPT

În condițiile în care situația epidemiologică actuală a dus la amânarea sărbătoririi oficiale a Centenarului Universității Politehnica Timișoara, conducerea instituției a decis, totuși, marcarea centenarului printr-un eveniment online „în familie”, cu întreg personalul universității: cadre didactice, studenți, personal administrativ. Decretul de înființare a Școlii Politehnice timișorene a fost semnat de Regele Ferdinand, în 11 noiembrie 1920.

 

Sărbătoarea a început cu lansarea imnului academic de Centenar, compus de un prieten al Politehnicii, Horia Crișovan.

Deschiderea propriu-zisă a fost făcută de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, care a amintit demersurile făcute pentru înființarea primei instituții de învățământ superior din Timișoara și, totodată, din vestul țării. Acesta a subliniat rolul determinant pe care Politehnica l-a avut în edificarea Centrului Universitar Timișoara de azi, prin susținerea înființării celorlalte instituții de învățământ superior din oraș. A vorbit, de asemenea, despre provocările actuale, despre viitor, despre Politehnica noului secol, subliniind că pășim pe un drum în care dinamica schimbărilor este cu totul alta: „Chiar dacă, în contextul actual, nu este ușor, ambițiile cu privire la evoluția Politehnicii rămân aceleași, și anume de consolidare a acestui edificiu academic ce a stat la baza construcției moderne a Timișoarei, de redefinire a implicării comunității academice în viața Cetății, de reasumare a rolului călăuzitor pentru atâtea generații de studenți, prin deschiderea orizontului acestora cu privire la provocările viitorului.”

Foști rectori ai Politehnicii timișorene au transmis mesaje pentru comunitatea academică: Marin Rădoi (rector în perioada 1957-1962), Coleta de Sabata (rector în perioada 1981-1989), Radu Vlădea (rector în perioada 1990-1992), Ioan-Gheorghe Carțiș (rector în perioada 1996-2004), Nicolae Robu (rector în perioada 2004-2012) şi Viorel-Aurel Șerban (rector în perioada 2012-2020). Aceștia au transmis și mesaje scrise, care au fost sigilate și introduse într-o „capsulă a timpului” ce urmează să fie deschisă peste 50 de ani, la 11 noiembrie 2070, pentru a da o idee urmașilor despre provocările și realizările din perioada în care au condus destinele Politehnicii timișorene.

Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, o serie de muzicieni din formații care au făcut istorie în domeniul muzicii, toți absolvenți ai UPT, s-au reunit pentru a forma RockIng: Mircea Baniciu –voce, chitară (Phoenix, Pasărea Colibri, Pasărea Rock), Călin Pop – voce, chitară (Celelalte Cuvinte), Tiberiu Bako – bass (Cargo, Pro Musica), Teodor Pop – claviaturi (Jazzybit), Valentin Potra – baterie (Abra, Blazzaj, Impact, Arca), Octavian Horvath (Implant Pentru Refuz). Proiectul, coordonat de realizatorul muzical Bogdan Puriș, și el absolvent al UPT, a presupus pregătirea și interpretarea pe scenă a 15 hituri ale grupurilor în care au cântat membrii formației (Mugur de fluier, Vremuri, Ploaia, Brigadierii, Doi pași, Doina, Spre stele, Pasărea ”P”, Timișoara, Un sfârșit e un început, Dacă vrei, Iarbă prin păr, Vara la țară, Pisica neagră, Andrii Popa), plus o piesă nouă, 100 de ani, dedicată Centenarului UPT. Versurile noii piese sunt compuse de un alt absolvent al Politehnicii timișorene, poetul și scriitorul Robert Șerban. Videoclipul acestei piese a fost realizat de Ovidiu Novac, și el absolvent al UPT, la fel ca și inginerul de sunet, Uțu Pascu.

În ciuda pandemiei, care a blocat majoritatea emisiunilor numismatice din acest an, Banca Națională a României a hotărât totuși includerea, în programul numismatic pentru anul 2020, a unei emisiuni numismatice dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Universității Politehnica Timișoara, o monedă din argint, dovedind astfel aprecierea de care se bucură universitatea și rolul jucat de aceasta în ridicarea Timișoarei la rangul de Civitas Academica,

 

Print Friendly, PDF & Email