Festival de teatru, sub semnul Centenarului, la Timişoara

Timişoara va fi, în perioada 2 noiembrie – 5 decembrie, gazda Festivalului de Teatru Dom 100, organizat de Asociația Culturală Contrasens, prin programul Dom 100.

 

În cadrul Festivalului Dom 100, vor avea loc 14 spectacole de teatru, producții ale unor teatre invitate din toată țara, reprezentațiile fiind programate în mai multe locații din Timișoara – Halele Timco, Casa Artelor, în sala Teatrului German și a Teatrului Maghiar.

Organizatorul, Asociația Culturală Contrasens , transmite că Festivalul de Teatru Dom 100 își propune să adune momente și evenimente semnificative pentru Centenar, aducând în fața publicului țimișorean secvențe din destinul nostru comun din această primă sută de ani. De asemenea, își propune să pună în lumină ce se întâmplă cu noi acum și să lanseze teme de reflecție despre ce se va întâmpla sau am putea face să se întâmple cu noi în viitor.

Lansarea oficială va avea loc vineri, 2 noiembrie, la Halele Timco, cu spectacolul de teatru Ne știm de 100 de ani, producție teatrală în regia lui Ștefan Iordănescu – care este şi directorul Festivalului de Teatru Dom 100 – pe un text de Vlad Tăușance, având în distribuție actori din patru teatre și patru regiuni istorice. Premiera a avut loc în 6 și 7 octombrie, la Teatrul „Anton Pann”, din Râmnicu Vâlcea, și interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit și metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Textul lui Vlad Tăușance trece în revistă o serie de locuri comune, prejudecăți și ticuri care ne definesc și provoacă identitatea personală și națională, iar clișeele sunt expuse și deconstruite scenă după scenă.

Duminică, 4 noiembrie, trupele „Andrei Mureşanu” şi „Osonó2, din Sfântu Gheorghe, vor pune în scenă o comedie, amară și incendiară, despre orbire. Spectacolul Orb de mină este despre orbirea unei comunităţi rurale din Secuime, un sat fără nume, cum fără nume este şi oraşul din celebrul Eseu despre orbire al lui Jose Saramago, cu care Székely Csaba se întâlneşte pe terenul aceleiaşi obsesii: când o comunitate este lovită de orbire, ea alunecă inevitabil până la ultima treaptă a degradării, acolo unde oamenii îşi pierd identitatea şi umanitatea.

Următorul spectacol va fi în 12 noiembrie, când va avea loc premiera spectacolului Morfem, scris de Mădălina Ghițescu, în regia lui Ștefan Iordănescu.

Intrarea la toate spectacolele este liberă – costurile festivalului fiind susținute prin proiectul Dom100, finanțat de Ministerul Culturii –, dar se face în baza unei rezervări în prealabil la adresa de email: asociatia.contrasens@gmail.com.

Programul complet al Festivalului Dom 100 poate fi consultat pe site (www.accontrasens.ro) și pe pagina de Facebook: Dom 100.

Dom100 este un program care își propune să aducă împreună toate artele în jurul oamenilor și al orașului.

Print Friendly, PDF & Email