20 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara se alătură, ca voluntari, luptei medicilor împotriva covid-19.
Voluntarii sunt din anii terminali ai Universității de Medicină și Farmacie Timișoara și au răspuns solicitării specialiștilor de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș „Timișoara pentru a-i ajuta la înregistrarea, testarea și triajul pacienților infectați cu noul coronavirus. Ei vor lucra în ansamblul modular amenajat în curtea unității sanitare la începutul acestei săptămâni.
„Vor învăța absolut tot ceea ce au nevoie să știe pentru a face triajul bolnavilor, pentru a completa acte, pentru a vorbi cu pacienții. Mai avem încă 15 colegi în așteptare, asta dacă va mai fi nevoie de suplimentarea numărului de voluntari. Sperăm să îi degrevăm astfel pe medicii de aici de activitățile acestea de triere a bolnavilor Sars-Cov2”, spune Catarina Lieb, președinte Societatea Studenților în Medicină Timișoara.
„Este puținul pe care noi, studenții, îl putem face. Ne simțim responsabili să îi ajutăm atât pe medici, sa ajutăm asistentele și mai ales să ii ajutăm pe pacienți. Nu aș fi putut să văd această situație trecând pe lângă mine și să nu fi făcut ceva”, adaugă Victor Vuciu, student în anul V.
O altă studentă tot din anul V, Nadia Mîrc, afirmă că a venit pentru că li s-a cerut ajutorul și aștepta de mult să facă acest pas: „Suntem medici, vrem să ajutăm și nu putem sta deoparte.”
Astăzi, în prima zi, studenții au fost instruiți cu privire la modul în care trebuie să se echipeze și să își dea jos costumul de protecție și au aflat ce vor face începând de mâine în zona de triaj a spitalului, acolo unde ajung pacienții transportați cu ambulanțele.
Medicul pneumolog Monica Marc, coordonatorul echipei de voluntari. Spune că fiecare mână de lucru contează: „Fiecare student care vine și este lângă un pacient infectat cu covid-19, vorbește cu el, îi explică și îl ajută, este de un real folos. E foarte important să fim cât mai mulți în această luptă. Nu pot decât să le mulțumesc voluntarilor. Sunt un exemplu atât pentru colegii lor, cât și pentru tinerii din țara asta și sper ca împreună să depășim cu bine această perioadă.”
Voluntarii au fost distribuiți în două grupe de câte zece personae, vor lucra în ture de câte două săptămâni, zilnic între orele 13 și 20 și îi vor ajuta pe medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara la realizarea examenului anamnezic, vor face recoltări biologice și vor înregistra și trimite date către pacienții infectați cu Sars-Cov2.
Ultimele comentarii