Pe canalele de comunicare ale Goethe-Institut București și DLITE sunt prezentate, în perioada 1-14 noiembrie, video-poeme create în cadrul proiectului Paul Celan 100: Dialoguri poetice, în limbile germană și română.
Proiectul propune publicului internațional un omagiu prin care poezia lui Paul Celan (1920-1970), pseudonimul lui Paul Antschel, intră în dialog cu scriitori din zilele noastre. La 100 de ani de la nașterea lui Paul Celan, transmit organizatorii evenimentului – Goethe-Institut București și DLITE –, dinamica limbajelor, stilurilor și percepțiilor se află într-o continuă schimbare și permutare: „Climatul istoric s-a schimbat, societatea și libertățile au atins teritorii noi. Ne întrebăm azi ce rămâne la fel și ce s-a schimbat, intră poezia lui Celan într-un dialog cu realitățile, limbajele și perspectivele zilelor noastre?”.
În cadrul proiectului, textele lui Paul Celan sunt (re)aduse în atenția cititorilor. Participă scriitorii Anastasia Gavrilovici şiTeodor Dună, Alexandra Turcu şi Dan Coman, Cătălina Matei şi Robert Prosser, din Austria, Miruna Vlada şi Robert Gabriel Elekes.
Inițiator şi coordonator al acestui proiect este Andra Rotaru, video-editor – Paul Burcia, traducerile fiind realizate de Manuela Klenke și Elena Morariu.
Paul Celan s-a născut în 1920, la Cernăuţi, din părinţi evrei care, în timpul celui de-al doilea război mondial, au fost ucişi într-un lagăr de concentrare. După război, Paul Celan s-a stabilit Bucureşti, iar la sfârşitul anului 1947 a fugit la Viena. Ulterior s-a stabilit la Paris şi s-a căsătorit cu Gisèle de Lestrange. A devenit victimă a unei puternice depresii; după tentativa de a-şi ucide soţia şi de a se sinucide, a fost internat forţat într-o clinică de psihiatrie. S-a sinucis în 20 aprilie 1970, aruncându-se în Sena.
Ultimele comentarii