La Timişoara începe azi Festivalul de Operă şi Operetă în aer liber, care vine în întâmpinarea publicului cu un spectacol de de operetă, un musical şi cu gale de operă şi operetă.
Îndrăgitul Festival de operă și operetă în aer liber, ajuns la ediția a XIV-a, mutat anul acesta în Piaţa Operei, vine în întâmpinarea publicului cu două seri de gală, Gala de operetă din debutul festivalului, programată pentru joi, 29 august, și Gala de operă din închiderea acestei ediții, care va avea loc duminică, 1 septembrie, şi cu un spectacol de operetă, Voievodul țiganilor, de Johann Strauss, care va fi susţinut vineri, 30 august, și un musical, My Fair Lady, de Frederick Loewe, programat pentru sâmbătă, 31 august, spectacolele fiind susţinute de Orchestra, Corul și Ansamblul de balet ale Operei Naționale Române din Timișoara, sub bagheta dirijorală a maestrei Mihaela Silvia Roșca.
În Gala de operetă, pe lângă soliștii vocali ai scenei lirice timișorene, își dau concursul trei artiști invitați: Paula Iancic, Renata Vari și Alfredo Pascu, acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Timișoara, conducerea muzicală fiind asigurată de maestrul Peter Oschanitzky. Programul serii conține cele mai cunoscute arii și duete din repertoriul de operetă românesc și universal.
Închiderea celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de operă și operetă, oferă publicului posibilitatea reîntâlnirii cu muzica de operă. Artiștii invitați, Paula Iancic, Renata Vari, Alfredo Pascu și Alin Stanis, vor apărea pe scenă alături de soliștii Operei timișorene și acompaniați de Orchestra și Corul instituției şi vor oferi pagini celebre din repertoriul universal de operă. Conducerea muzicală este asigurată de maestrul Wolfgang Groehs.
Ora de începere a spectacolelor este, în toate cele patru zile ale festivalului, 20.30, intrarea fiind liberă. Faţă de ediţiile precedente a fost schimbată locaţia: scena de prezentare din Parcul Rozelor a fost înlocuită cu o scenă amplasată în Piaţa Operei.
Directorul Operei Române din Timişoara, Cristian Rudic, spune, citat de Agerpres, că acest festival „este unul dintre evenimentele care erau pe agenda iubitorului de frumos al Timişoarei, dar nu numai, şi care a început măreţ în urmă cu 14 ani, din iniţiativa maestrului Corneliu Murgu şi a Primăriei Municipiului Timişoara. Dintr-un eveniment care se desfăşura într-un week-end, la începuturi, s-a dovedit că umple o sete de frumos necesară şi s-a extins pe două week-end-uri, la sfârşit de august şi început de septembrie. Ediţia de anul trecut ne-a surprins pe toţi, pentru că imprevizibila furtună din 2017 a făcut dezastre în Timişoara şi nu am reuşit să facem festivalul, dar anul acesta nu s-a mai putut, pentru că acel gol estetic trebuia umplut.”
Evenimentul este organizat de Opera Națională Română din Timișoara și Ministerul Culturii și Identității Naționale în colaborare cu Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
Ultimele comentarii