După un an de funcţionare a sistemului de parcare Tim-Park e greu de spus că bilanţul ar fi pe plus. Mai mulţi consilieri locali sunt în continuare nemulţumiţi de inovaţiile aduse de noul sistem şi de faptul că s-au pierdut investiţii aferente sistemelor de parcare prin ticketing şi bariere. În plus, spun aceştia, în zona centrală parcarea e sursă de confuzii şi nemulţumiri.
Nemulţumiri după un an de Tim-Park
După aproape un an de funcţionare a noului sistem Tim-Park, mai mulţi consilieri locali din grupul P.D.-L. sunt nemulţumiţi de felul în care funcţionează actualul sistem şi de implicaţiile sale, din punct de vedere al banilor publici. “În zona centrală este o bulibăşeală. Oricum, nu trebuiau începute amenajările până nu se realizau parcări. Problema se putea rezolva cu parcări etajate, o idee foarte bună pe care Primăria o ignoră de doi ani”, susţine consilierul local P.D.-L. Simion Moşiu. În opinia sa, Primăria a greşit desfiinţând sistemele funcţionale de parcare pe bază de ticketing sau bariere, pentru care s-au investit bani nu puţini, şi care asigurau venituri mult mai mari decât cele care se pot colecta în prezent în aceleaşi zone, dând exemplul parcărilor de la Modex sau din spatele magazinului Bega.
Cea mai ciudată decizie legată de implementarea noului sistem este considerată a fi dispariţia sistemului cu barieră, abia făcut de fostul A.D.P. în zona Pieţei 700, pe un teren pe care Primăria l-a dat ulterior la schimb pentru celebrul “Acvariu” din centru. Aici, chiar în urma demersurilor actualei echipe din fruntea Primăriei, se amenajase de către A.D.P. o parcare care a costat aproximativ două miliarde de lei vechi, dar investiţia realizată a devenit inutilă după ce terenul parcării a fost cedat de către Primărie.
Conducerea fostei A.D.P., a declarat că investiţia a costat două miliarde de lei vechi şi, după ce a cerut Primăriei rambursarea sumei respective, i s-a comunicat că i se va deconta jumătate din contravaloare, respectiv un miliard de lei vechi, pentru amenajările făcute la terenul respectiv. Dar, i s-a mai spus, sistemul de bariere nu va fi decontat, sugerându-i-se să îl demonteze şi să îl folosească în altă parte, rezultatul fiind o pagubă de un miliard de lei, produsă A.D.P. “Probabil că atâta vreme cât sunt bani publici, pe nimeni nu interesează. Cum să faci o investiţie, pe care să o demolezi apoi imediat, şi să pui în loc un sistem care funcţionează doar parţial?”, se întreabă Simion Moşiu.
Acesta mai spune că, pentru a fi funcţional şi rentabil, actualul sistem trebuia să continue în paralel sistemele de ticketing şi parcare cu barieră. “Sunt oameni bătrâni, sunt străini care nu ştiu ce e cu acest sistem sau, pur şi simplu, nu au telefon. Este o discriminare să-i obligi să-şi ia telefon sau să-i amendezi pentru că nu au telefon. În plus, nu toată lumea are timp de scris SMS-uri. Lumea care are treabă în zona centrală în general se grăbeşte. Dar ce se întâmplă dacă atunci când pleci, tot din grabă, uiţi să trimiţi SMS?”.
Simion Moşiu apreciază că exclusivitatea acestei metode, în detrimentul altora pentru care s-au făcut investiţii şi s-au dat bani publici, este “cel puţin suspectă”. “În plus, sistemul cu bariere funcţionează în toată Europa, din Ungaria şi până în Finlanda. Cum pot să spună edilii din Timişoara că nu e un sistem funcţional, sau modern?”, se întreabă consilierul democrat-liberal.
Curtea de Conturi, aşteptată să lămurească rentabilitatea noului sistem
Fosta conducere a A.D.P. preciza, la jumătatea acestui an, că ultimul control al Curţii de Conturi a relevat că noul sistem de parcare cu plată Tim-Park, introdus de actuala administraţie, a generat pierderi deloc mici în bugetele A.D.P. “Analizând situaţiile financiare ale S.C. Administrarea Domeniului Public Timişoara, la data prezentului control, auditorii publici externi constată că s-au diminuat considerabil veniturile societăţii, mai ales din următoarele surse: administrare parcări, control acces, bariere, ridicări şi blocări autoturisme, precum şi curăţenie”, se arăta în raportul Curţii de Conturi, finalizat recent.
Astfel, doar pe partea de administrare de parcări, faţă de ce se întâmpla în primele luni din 2012, auditorii publici ai Curţii de Conturi au constatat un minus de peste 350.000 de lei, ca venituri încasate şi, analizând situaţia actuală a societăţii, îşi exprimau dubiile cu privire la faptul că în noile condiţii generate de instituirea sistemului Tim-Park societatea ar mai putea să-şi continue activitatea în mod profitabil.
Rămâne ca noul control, pe care-l va face Curtea de Conturi la Drumuri Municipale, care a înglobat A.D.P., să lămurească cât de bună pentru veniturile colectate la buget a fost iniţiativa schimbării fostului sistem de parcare Tel-Park.
Ultimele comentarii