Semnalizarea rutieră din Timişoara, un an de scandal fără urmări

Consilier local: “Continuă să se scurgă bani publici în această direcţie”

stalpii de semnalizare de la Catedrala (6)Se împlineşte un an de când la Timişoara izbucnea un scandal de proporţii legat de contractul încheiat de Municipalitate, pe 14 ani, pentru semnalizarea rutieră din oraş. După un control extins al Curţii de Conturi, când nu mai era cale de întoarcere, Primăria Timişoara a recunoscut că nu deţine o evidenţă a indicatoarelor rutiere montate în oraş, deşi toate au fost realizate din bani publici, dar a promis că va inventaria toate semnele de circulaţie amplasate pe bani publici şi că nu va mai instala elemente de semnalizare noi până nu se realizează această evidenţă clară. Lucru care nu s-a întâmplat până acum.

 

“În zona Unirii se pun semne de semnalizare galbene, probabil pentru avioane”

Dincolo de sutele de articole, declaraţii mai mult sau mai puţin politice şi promisiuni, scandalul legat de semnalizarea rutieră în Timişoara, de la izbucnirea căruia a trecut un an, nu pare să fi rezolvat nimic din punct de vedere al cheltuirii banilor publici pentru lucrări de semnalizare excesive sau inutile.

“Din păcate, se con­tinuă scur­gerea banilor publici în a­ceastă di­recţie. S-a făcut publică acea in­for­maţie, legată de faptul că de pe o singură stradă s-au scos 40 de indica­toare rutiere inutile. Ele au fost plătite din bani publici, şi nu putem să nu ne întrebăm, raportat la sutele de străzi din Timişoara, câţi bani a dat, de fapt, Primăria, în ultimii ani, pentru indica­toare rutiere de care nu era nevoie”, spune consilierul local P.D.-L. Simion Moşiu.

Acesta mai precizează că, în ciuda promisiunilor că nu se vor mai instala elemente de semnalizare noi până nu se finalizează o inventariere a celor deja instalate, se continuă să se pună noi indicatoare în oraş pe criterii greu stabilit. Astfel, este dat exemplul unor foste indicatoare Tel-Park, care au fost schimbate cu totul, deşi se puteau lipi deasupra lor colante cu noul sistem de parcare Tim-Park, sau al “morcovilor” din plastic puşi în zona centrală, pe porţiuni în care nu sunt decât “aspira­toare de praf” şi sursă de nervi pentru şoferi. “Am văzut că în continuare se înlocuiesc cu totul indicatoare, deşi s-a spus că s-au scos multe indicatoare amplasate nejustificat. Unde au fost duse aceste indicatoare? Primăria nu le mai are? O risipă de bani publici mi se pare şi ce se întâmplă în zona Pieţei Unirii, unde s-au pus nişte semne de semnalizare galbene, probabil pentru avioane, pentru că şoferii nu le văd. Probabil, mai trebuiau cheltuiţi repede nişte bani, acum, că vin sărbătorile”, susţine consilierul local.

O inventariere, tot în aşteptare din primăvară

Consilierul local P.D.-L. Simion Moşiu mai spune că, deşi Primăria a promis încă din martie că va realiza inventarierea exactă a semnelor ru­tiere amplasate, din bani publici, pe do­meniul public, nici acum nu s-a finalizat niciun inventar. “Au trecut opt luni, şi probabil de aceea sunt greu de găsit şefii de la Direcţia Tehnică, pentru că umblă pe străzi de opt luni să numere indicatoare. Şi, la câte indicatoare aiurea s-au pus cu acordul Primăriei, e de înţeles că sunt greu de numărat”, glumeşte alesul local.

Cert este că şi Curtea de Conturi a solicitat Primăriei să realizeze cât mai repede o inventariere a semnelor de circulaţie amplasate pe domeniul public.

În ultimul raport făcut public, Curtea de Conturi confirma faptul că, deşi ar fi trebuit să ţină o evidenţă stric­tă a acestor lucrări de semnalizare ru­tieră realizate din bani publici, Primă­ria Timişoara nu a făcut acest lucru.

În urma unui audit recent, Curtea de Conturi a solicitat Primăriei inven­tarierea şi stabilirea naturii tuturor bunurilor din intersecţiile semaforizate şi a materialelor de semnalizare din oraş (inclusiv a calmatoarelor de trafic şi a stâlpişorilor de delimitare). Mai mult, Municipalităţii timişorene i s-a cerut reglementarea corespunzătoare a activităţii de semaforizare şi semna­lizare “din punct de vedere al necesi­tăţii, oportunităţii şi legalităţii”.

Print Friendly, PDF & Email