Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru campania de imunizare au fost distribuite, miercuri, Direcţiilor de Sănătate Publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie.
Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii, din cele 600.000 de doze de vaccin antigripal achiziţionate pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze au plecat, miercuri, din depozitul C.N. Unifarm S.A., în teritoriu, către Direcţiile de Sănătate Publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie, anunţă Mediafax. Restul de 400.000 de doze urmează să intre în depozitul Unifarm până la sfârşitul săptămânii, urmând ca în perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor I.N.S.P., cu privire la activitatea virozelor respiratorii, să fie planificată distribuţia dozelor în teritoriu.
De asemenea, în prezent, mai spun reprezentanţii M.S., la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie. Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie, în total, 400.000 de doze.
Conform analizelor efectuate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Institutul Naţional de Sănătate Publică şi ale Centrului Naţional de Gripă din I.N.C.D.M.I. Cantacuzino, până în prezent, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale.
Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
În mai 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului zece milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului. Eugen Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.
Ultimele comentarii