Doar zece doze gratuite de vaccin antigripal, pentru un medic de familie

Un consilier judeţean cere o suplimentare de buget care să permită achiziţionarea mai multor doze de vaccin antigripal

VaccinareMedicii de familie din Timiş semnalează că au primit doze insuficiente de vaccin antigripal în raport cu numărul pacienţilor vaccinabili înscrişi pe liste. Şi, avertizează aceştia, pentru a fi eficientă, vaccinarea trebuie făcută înainte de declanşarea unei epidemii de gripă. În pofida problemelor semnalate de medici, reprezentanţii DSP Timiş dau asigurări că vor mai primi şi alte tranşe de vaccin. Dar nu pot preciza nici când şi nici câte doze anume se vor mai primi.      

 

Imunizarea pacienţilor din grupele de risc, desfăşurată tardiv şi în tranşe

Campania de vaccinare antigripală gratuită derulată de Ministerul Sănătăţii a debutat, zilele acestea, şi în Timiş. Cu întârziere, însă, şi plasată sub semnul problemelor legate de numărul insuficient de doze de vaccin antigripal distribuite cabinetelor medicilor de familie.

Medicul Georgeta Rus, consilier judeţean PNL (fost PDL), şi-a exprimat public, în cadrul celei mai recente şedinţe de plen a Consiliului Judeţean Timiş, poziţia privind modul deficitar în care Ministerul Sănătăţii înţelege să aprovizioneze cu doze gratuite de vaccin antigripal cabinetele medicilor de familie. Medicul timişorean avertizează că dozele de vaccin antigripal oferite cabinetelor medicilor de familie sunt complet insuficiente. “Fiecărui cabinet îi revin zece doze de vaccin. Pacienţii sunt îndemnaţi, inclusiv prin intermediul presei, să se adreseze, pentru vacinare, medicilor de familie. Ar fi nevoie, pentru a face faţă solicitărilor venite din partea pacienţilor, să se aprobe o suplimentare de buget care să permită achiziţionarea suplimentară de doze de vaccin antigripal”, spune Georgeta Rus. Aceasta a explicat că, pentru a ca imunizarea pacienţilor din grupele cu risc crescut (cei cu afecţiuni cronice, vârstnicii, gravidele şi copiii) să producp efectele scontate, vaccinarea antigripală ar trebui să se efectueze înainte de declanşarea epidemiei sezoniere de gripă.

“Vaccinarea înseamnă prevenţie”

Georgeta RusConsilierul judeţean Georgeta Rus a solicitat plenului CJ Timiş alocarea de fonduri suplimentare, în cadrul rectificării bugetare, pentru achiziţionarea de doze de vaccin antigripal, pentru derularea programului de prevenţie. Dacă solicitarea ar fi fost aprobată, atunci s-ar fi putut dispune alocarea de fonduri, prin redistribuire, care să permită achiziţionarea de 50 de doze de vaccin pentru fiecare cabinet de medic de familie din judeţ în parte. Adică, pentru un număr total de aproximativ 480 de medici de familie, câţi îşi desfăşoară activitatea în judeţ. Aceasta ar fi însemnat din partea CJ Timiş un efort financiar de aproximativ 480.000 de lei, care ar fi permis achiziţionarea de 24.000 de doze de vaccin.  

Solicitarea consilierului judeţean PNL (fost PDL) Georgeta Rus a primit acordul declarativ din partea preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, dar a fost repinsă. I s-a solicitat, însă, iniţiatoarei să urmeze întreg parcursul procedural, ce cuprinde întocmirea unui proiect de hotărâre care să fie supus dezbaterii viitoare a plenului. Această procedură, însă, presupune amânarea soluţionării acestei probleme până undeva după jumătatea lunii decembrie, moment când este posibil să fie declanşată deja epidemia de gripă.

Vaccinarea înseamnă prevenţie. Asta înseamnă că vaccinările ar trebui făcute înainte de apariţia primului caz de gripă. Adică cel mai târziu până în 15 decembrie. Este inadmisibil ca fiecărui cabinet de medic de familie să îi revină, pentru programele de vaccinare a pacienţilor din grupele de risc, un număr de zece doze de vaccin pe medic de familie. Până acum, primeam în jur de 60 – 70 de doze. Zece doze de vaccin antigripal per cabinet de medic de familie este însă mult prea puţin”, avertizează dr. Georgeta Rus, precizând că are în acest moment înscrişi pe listă peste 250 de pacienţi vaccinabili. Aceasta adaugă că nemulţumirile pacienţilor îi împovărează pe medicii de familie, care sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru pacienţii pe care îi au înscrişi pe liste.

Din punctul de vedere al DSP Timiş, situaţia vaccinărilor în judeţ e, însă, roz…

Directia de Sanatate Publica TimisAm contactat Direcţia de Sănătate Publică, pentru a afla care este numărul de doze de vaccin antigripal care au ajuns până în acest moment în judeţ.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dana Şpac, ne-a declarat că în Timiş a sosit deja o primă tranşă, de 2.300 de doze de vaccin antigripal, care au fost distribuite medicilor vaccinatori din Timişoara. Chestionată asupra numărului aproximativ de medici de familie din Timişoara, asupra numărului de doze care îi revin fiecărui cabinet de medic de familie în parte şi asupra existenţei unor eventuale criterii ce stau la baza distribuirii dozelor gratuite de vaccin antigripal, Dana Şpac spune că în Timişoara îşi desfăşoară activitatea „în jur de 120 de medici de familie. Adăugând că fiecare medic vaccinator în parte îşi întocmeşte singur lista cu pacienţii vaccinabili şi aduce la cunoştinţa DSP necesarul de doze de vaccin: „Nu există nişte criterii în baza cărora se distribuie (dozele de vaccin – n.r.). Medicii de familie îşi fac necesarul. Medicii din Timişoara au venit şi au luat vaccinurile. Vor mai veni în mod cert şi alte tranşe de vaccin”.

Dana Şpac mai spune că nu este de competenţa DSP întocmirea unei liste cu necesarul de doze de vaccin pentru pacienţii vaccinabili şi că nu este de resortul instituţiei nici preocuparea legată de o eventuală suplimentare de fonduri vizând achziţionarea suplimentară de doze de vaccin antigripal. În plus, declară purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, la cunoştinţa instituţiei nu au ajuns, nici acum şi nici în anii anteriori, informaţii legate de nemulţumiri formulate de pacienţii eligibili care nu au fost vaccinaţi din pricina faptului că au fost epuizate rapid dozele gratuite de vaccin antigripal repartizate cabinetelor medicilor de familie.

În ce priveşte o evidenţă a persoanelor eligibile pentru vaccinare la nivelul întregului judeţ, Dana Şpac declară că un astfel de document nu există, pentru că listele cu persoanele eligibile se află la medicii de familie, iar o evidenţă a vaccinărilor efectuate în acest sezon va fi disponibilă la DSP Timiş doar la finalul campaniei, estimat pentru ianuarie sau februarie 2015.

Print Friendly, PDF & Email