Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite Direcţiilor de Sănătate Publică

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru campania de imunizare au fost distribuite, miercuri, Direcţiilor de Sănătate Publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie.

 

vaccinare 1Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii, din cele 600.000 de doze de vaccin antigripal achiziţionate pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze au plecat, miercuri, din depozitul C.N. Unifarm S.A., în teritoriu, către Direc­ţiile de Sănătate Publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie, anunţă Mediafax. Restul de 400.000 de doze urmează să intre în de­pozitul Unifarm până la sfârşitul săptă­mânii, urmând ca în perioada urmă­toa­re, în funcţie de necesităţile de cam­panie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor I.N.S.P., cu privire la activitatea virozelor res­piratorii, să fie planificată distribuţia dozelor în teritoriu.

De asemenea, în prezent, mai spun reprezentanţii M.S., la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie. Pentru campania de vacci­nare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie, în total, 400.000 de doze.

Conform analizelor efectuate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Institutul Naţional de Sănătate Publică şi ale Centrului Naţional de Gripă din I.N.C.D.M.I. Cantacuzino, până în prezent, campania de vaccinare anti­gripală nu a fost demarată întrucât ac­tivitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspân­dire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale.

Anul trecut, în campania de imu­nizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Canta­cu­zino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei con­cen­traţii scăzute a tulpinii B, linia de pro­ducţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În mai 2013, ministrul Sănătă­ţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului zece milioane de lei, sumă care nu repre­zintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului. Eugen Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea ac­tivităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Print Friendly, PDF & Email