Echipamente medicale pentru diagnosticarea cu precizie a cancerului, pentru Centrul OncoGen Timişoara

Spitalul Clinic Județean Timișoara, prin Centrul OncoGen, va achiziţiona echipamente medicale și IT destinate diagnosticului de precizie în cancer, în valoare de peste 2,3 milioane de euro.

 

La începutul acestei săptămâni a fost desemnat câștigătorul procedurii de achiziție de echipamente medicale și IT în valoare de 2.327.147 euro destinate proiectului strategic Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – Rosecan”. Achiziţia va fi făcută de Spitalul Clinic Județean Timișoara, prin Centrul OncoGen, care derulează proiectul.

Astfel, în următoarele luni, în CentrulOncoGen, vor ajunge echipamente medicale de ultimă generație destinate diagnosticului de precizie în cancer. Este vorba despre:

  1. Un secvențializator genic pentru întregul genom, care permite secvențierea întregului genom uman, în scopul identificării mutațiilor genice care apar ca urmare a procesului tumoral.
  2. Un secvențializator genic țintit pentru ADN și ARN, care facilitează identificarea terapiei țintite antitumorale, ca urmare a modificărilor genice care survin la nivelul ADN-ului și ARN-ului în cancer.
  3. Un secvențializator genic de validare a rezultatelor obținute cu cele două sisteme anterioare, necesar pentru obținerea unui diagnostic de precizie.
  4. Un thermocycler pentru reacția de polimerizare în lanț a acizilor nucleici, necesar pentru pregătirea probelor în vederea secvențierii genice.
  5. Un sistem microarray, care permite determinarea cantitativă a expresiei genice în afecțiunile maligne.
  6. Un sistem de izolare și purificare automată a ADN-ului în vederea secvențierii genice.
  7. Un analizor multiplex pentru determinări imune, care permite analiza interacțiunilor dintre celulele tumorale și celulele sistemului imun.
  8. Un sistem de testare a capacității funcționale a sistemului imun, care permite analiza integrată a funcției de apărare a organismului împotriva transformării tumorale.
  9. Un sistem complex de manipulare și procesare celulară, care permite izolarea, manipularea și procesarea în condiții sterile a celulelor sistemului imun, în vederea utilizării în transfer autolog pentru imunoterapia afecțiunilor maligne.
  10. O bioimprimantă 3D cu cameră sterilă, care generează modele tisulare 3D pentru testarea eficienței terapiilor antitumorale de ultimă generație.

Totodată va fi livrat un sistem integrat de telemedicină și Picture Archiving and Communication Systems, dedicat stocării și transmiterii securizate, în timp real, de date, imagini şi filme din domeniul medical. Sistemul asigură stocarea, prezentarea și distribuirea imaginilor achiziționate de echipamente utilizate în imagistica medicală și va permite comunicarea și transmiterea de date atât între partenerii din proiect, cât și cu spitalele din regiunea transfrontalieră România-Serbia.

Print Friendly, PDF & Email