Pentru următoarea şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiș a pregătit aprobarea cofinanţării pentru un proiect ce vizează achiziţionarea de aparatură de milioane de euro pentru tratarea cancerului.
Program comun româno-sârb
Consiliul Judeţean Timiș se pregăteşte să aprobe acordarea unui sprijin financiar de 2.354.000 de euro, adică peste 10 milioane de lei în vederea derulării proiectului cu fonduri europene „România Serbia iniţiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: în vederea îmbunătăţirii diagnosticului şi tratamentului tumorilor maligne”. Beneficiarul proiectului este Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului – OncoGen al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Și vizează întărirea colaborării în domeniul oncologiei între instituţiile medicale din cele două părţi ale graniţei, pentru a asigura accesul la servicii de sănătate moderne şi eficiente pentru toţi pacienţi oncologici, cu scopul de a îmbunătăţi speranţa şi durata de viaţă, precum şi supravieţuirea şi calitatea vieţii acestora.
Proiectul se bazează pe conceptul de medicină personalizată, aflată la începuturi în România şi Serbia, reprezentând cea mai nouă metodă de diagnostic şi tratament în cancer în regiunile dezvoltate.
Sprijinul financiar de 2.354.000 de euro este solicitat pentru achiziţionarea de echipamente (aparatură medicală de înaltă performanţă necesară îmbunătăţirii diagnosticului şi tratamentului tumorilor maligne).
La finalizarea proiectului, sumele acordate de CJ Timiș urmează să fie returnate integral de Spitalul Judeţean. Eventualele corecţii financiare vor fi suportate de Spitalul Judeţean din veniturile proprii.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 42 luni, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Vojvodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Bugetul total este de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocaţi Centrului OncoGen, iar contribuţia instituţiei reprezintă 2% din sumă.
„Este vorba de peste trei milioane de euro investiţi în aparatură folosită pentru diagnosticarea cancerului. A contat şi faptul că în vestul ţării incidenţa cancerului este foarte mare, în special cancerul de col uterin, dar şi faptul că OncoGen este institut de cercetare”, ne-a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Marius Craina.
O problemă zonală
Potrivit unor informaţii făcute publice recent de către Colegiul Medicilor din România, incidenţa cazurilor de cancer în România este cea mai mică din Europa, însă mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului care s-a concentrat pe tratamentul bolilor acute şi al urgenţelor şi mai puţin pe bolile cronice.
Timişul rămâne unul dintre judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de cancer, raportată la zona de vest, dar şi nivel naţional. Aici apar anual peste 2.200 de cazuri noi de cancer, incidenţa anuală fiind de 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori. Tot în Timiş se înregistrează cea mai mare prevalenţă a cancerului din zona de vest – 25 la mia de locuitori, faţă de 24, în Caraş-Severin, 23, în Arad sau 17, în Hunedoara. De asemenea, Timişul este pe locul doi în regiunea Vest ca mortalitate cauzată de cancer. Aradul e primul loc, cu 245 de decese la 100.000 de locuitori, urmat de Timiş, cu 240 de decese la 100.000 de locuitori, Caraş-Severin, cu 239 de decese, şi Hunedoara, cu 218 decese.
În momentul de faţă, numărul bolnavilor de cancer înregistraţi în Timiş este de peste 13.000 de persoane.
Ultimele comentarii