Premiere medicale naționale, înregistrate de OncoGen Timișoara, în cadrul unor proiecte de milioane de euro

În cel de-al doilea an de funcționare, OncoGen, Centrul de Terapii Genice şi Celulare în tratamentul cancerului din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, a demarat mai multe proiecte de cercetare cu finanţare europeană şi naţională.

 

În acest an, OncoGen a avut în derulare două proiecte din fonduri europene, în valoare de patru milioane de euro, care vizează dezvoltarea de imunoterapii personalizate, 2017 reprezentând anul în care în cadrul ambelor proiecte s-au realizate premiere naționale, transmit reprezentanții OncoGen.

În cadrul proiectului dedicat imunoterapiilor în cancer (CAR NK) s-a realizat, în premieră naţională, modelul experimental de tipărire 3D a tumorilor maligne şi implantarea acestora la şoareci modificaţi genetic. „Acest model permite evaluarea eficienţei imunoterapiei personalizate cu celule natural killer, în perspectiva aplicării acestei terapii la om”, transmite Andreea Borboros, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Timișoara. În cadrul aceluiași proiect s-au derulat primele experimente de manipulare genetică a celulelor natural killer care pot recunoaşte şi distruge anumite tumori. În cadrul acestui proiect, patru cercetători au fost în centrele partenere din Germania, pentru validarea metodelor.

În cadrul proiectului dedicat dezvoltării imunoterapiei specifice pentru pacienţii alergici la ambrozia (Inspired) a fost realizată în premieră naţională producţia de alergene recombinate din polenul de ambrozie, prin metode de inginerie genetică. În prezent, în centrul OncoGen sunt stocate primele trei din cele 11 alergene cu impact în generarea reacţiei alergice la ambrozie. Validarea metodelor s-a realizat la centrul de cercetare partener din cadrul Clinicii AKH Viena, de către trei cercetători.

Tot în acest an, transmit reprezentanții OncoGen, a fost câștigat şi semnat proiectul strategic Rosecan, un proiect strategic transfrontalier România-Serbia, în valoare de 12 milioane de euro, care urmăreşte să ofere acces la servicii moderne şi eficiente de îngrijire medicală pentru toţi pacienţii oncologici din regiune, încurajând colaborarea dintre instituţiile medicale şi factorii de decizie din cele două ţări.

În cadrul proiectelor de cercetare pe fonduri naţionale pe direcţia dezvoltării de tehnologii avansate bazate pe imprimarea 3D, s-au validat metodele de producere de ţesuturi (cartilaj şi menisc) şi vase, cu potenţial de aplicare în medicină regenerativă precum şi metodele de producere de tumori maligne, cu potenţial de aplicare în medicina experimentală. În cadrul proiectelor comunitare, am iniţiat primul studiu pilot de testare a riscului de cancer prin depistarea mutaţiilor genetice la persoanele cu risc familial”, transmit oficialii OncoGen.

În ultimul semestru al acestui an OncoGen a câştigat, în parteneriat cu centre de cercetare din ţară, două proiecte în cadrul competiţiei naţionale „Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI”, în valoare de 600.000 de euro, unul în domeniul Tehnologii noi şi emergente şi unul în domeniul Bioeconomie.

În prezent OncoGen este implicat într-un parteneriat cu Universitatea din Szeged în vederea aplicării unui proiect care are ca obiectiv creşterea calităţii serviciilor medicale dedicate femeilor afectate de infertilitate, gravidelor şi nou-născuţilor cu patologii infecţioase, precum şi identificarea celor mai comune specii microbiene la femeile simptomatice şi asimptomatice infertile din regiunea transfrontalieră.

Misiunea centrului OncoGen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic şi tratament în cancer şi boli cronice cu incidenţă crescută (cu focus pe bolile alergice), precum şi dezvoltarea de terapii avansate în contextul medicinei regenerative, în paralel cu susţinerea de programe educaţionale şi parteneriate cu mediul academic şi cel industrial, pentru ca cercetarea medicală românească să devină competitivă la nivel internaţional şi să contribuie la dezvoltarea economică.

Print Friendly, PDF & Email