Timișoara va sărbători, ca toate marile oraşe europene, Noaptea cercetătorilor europeni. Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica anunţă prezentarea unor invenţii, experimente inedite, ateliere și conferințe.
“Tehnologia este peste tot în jurul nostru. De la primele lumini stradale pe baza electrică instalate în oraș, până la a monitorizarea automată și apoi reglarea consumul de energie din casele viitorului. Mai mult, ea ne poate aduce în locuri foarte îndepărtate, punând la dispoziție educatori și în cele mai izolate localități prin intermediul unor platforme virtuale sau să permită trimiterea la distanță cu viteza unei imprimante 3D obiecte foarte complexe și fragile în mediul high-tech”, spun reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara.
Publicul interesat să îi întâlnească nu doar pe cercetătorii care fac aceste avansări posibile, ci și pe cei care pregătesc noua generație de savanți, e invitat la UVT, la Noaptea cercetătorilor europeni, vineri, 8 septembrie, între orele 17 – 22.
Evenimentul va avea în mai multe locații din oraș: la Universitatea de Vest din Timișoara, în Campusul Nokia, la Experimentarium și la Observatorul Astronomic
Facultatea de Fizică a UVT anunţă că le va da șansa celor interesați să vadă cum se întâmplă cercetarea în spatele scenei, deschizându-și porțile laboratoarelor, de la ora 17. Tot la Facultatea de Fizică, cele mai bune desene și fotografii cu tematică științifică vor fi premiate în cadrul unui concurs destinat elevilor.
Experimentarium va fi, de la ora 19, gazda demonstraților științifice spectaculoase cu lumină, energie și magnetism. Cum îi ajută fizica pe fotbaliști să înscrie goluri direct din corner? Cum putem face o bilă de ping-pong să leviteze deasupra apei, bazându-ne pe efectul descoperit de savantul Henri Coandă? Câte becuri poate aprinde mersul pe bicicletă? Iată câteva întrebări la care participanții pot afla răspunsul prin demonstrații practice.
De la ora 21, timișorenii participanţi la Noaptea cercetătorilor sunt invitați să privească cerul prin instrumentele specializate de la Observatorul Astronomic și de la cluburile astronomilor amatori „Antares” și „Altair”. Deschiderea oficială a evenimentului are loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în Amfiteatrul A01, de la ora 16.
În Campusul Nokia, de pe b-dul Republicii nr. 21, vor fi ateliere și standuri interactive, experimente de fizică, chimie, biologie, arheologie, roboți și dispozitive electronice uimitoare, drone, vehicule ghidate automat și multe altele. Pentru finalul Nopţii cercetătorilor europeni, organizatorii anunţă o tombolă și concursuri cu premii.
Şi Universitatea Politehnica Timișoara va participa la eveniment cu mai multe lucrări ale studenților și cadrelor didactice. Printre acestea, reprezentanţii UPT amintesc un sistem de irigare automatizată cu monitorizare și comandă la distanță, un sistem de afișaj rotativ cu leduri, bazat pe persistența vederii, cu control wireless, un pod de autostradă inovativ și integral cu trei deschideri, un sistem de detecție de obiecte folosind rețele neoronale profunde, un convertor hibrid cu două intrări, un dispozitiv de deplasare cu braț robotic comandat wireless, un stand didactic demonstrativ pentru studiul sistemelor de distribuție variabilă Mercedes, un filtru de aer supraaspirant pentru creșterea performanțelor motoarelor cu ardere internă.
La eveniment va participa și deja cunoscuta echipă de studenți VisionX, care a realizat un sistem bazat pe inteligența artificială ce poate citi, interpreta și pune diagnostice pe baza radiografiilor.
Un caz special este al unui student care s-a născut surdo-mut și care a beneficiat de un implant cohlear abia la 15 ani. Acum este student la UPT, la Inginerie Medicală, şi a construit singur o imprimantă 3D, iar ca aplicație va prezenta și va imprima 3D, în cadrul evenimentului, mai multe modele de cochlee, deosebit de utile în medicină.
O lucrare inedită este și MicroU, o alternativă ecologică şi multifuncţională la etuiul de ochelari, cu rol de protecţie și, totodată, de curățare a acestora, fără a mai apela la şerveţelele umede, greu reciclabile.
Noaptea cercetătorilor europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul-Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA), și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Anul acesta, evenimentul va avea loc în 300 de orașe din toată lumea și 20 din România. Dintre orașele din țară, Timișoara va avea cei mai mulți expozanți, circa 50. Noaptea cercetătorilor europeni le oferă oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.
Ultimele comentarii