Poliţia Română, îngenuncheată în faţa Puterii

Nicio demisie, nicio demitere – nici măcar la orizont – a ofiţerilor de poliţie care au comis un abuz ori l-au încurajat sau acoperit, în cazul românului stabilit în Suedia care şi-a înmatriculat maşina cu celebrul deja număr anti-PSD. Asta, deşi au îngenuncheat Poliţia în faţa vremelnicei şi mediocrei stăpâniri PSD a Internelor. 

 

Sunt câteva zile de când nişte poliţişti – slugi politice purtătoare de caschetă şi trese – din Brigada Poliţie Rutiere i-au deschis abuziv dosar penal unui român stabilit în Suedia care, într-un gest de frondă la adresa Puterii, şi-a înmatriculat maşina cu celebrul deja număr anti-PSD, M..PSD. Nimic ilegal, nici în România, nici în Suedia, ţară unde şi-a înmatriculat maşina şi de unde a obţinut plăcuţele cu număr preferenţial. Doar discutabil din punct de vedere moral, ceea ce, într-o democraţie, nu se pedepseşte penal, adică, posibil cu închisoarea.

Sunt câteva zile de când alţi argaţi, cu funcţii mai mari, superiorii aroganţi ai boacterilor care, la ora şase dimineaţa, l-au săltat pe şoferul „imoral”, cu tot cu copil, i-au suspendat permisul, i-au confiscat plăcuţele de înmatriculare şi i-au deschis dosar penal, au ieşit într-o conferinţă de presă cu explicaţii hilar-penibile. Care nu numai că nu au clarificat lucrurile, dar le-au încâlcit mai tare şi care au dovedit că aceşti oameni puşi să aplice legea şi să-i coordoneze pe alţii în aplicarea legii nu o cunosc, că nu sunt la curent cu actualizările ei. Nu era nicio problemă dacă în joc ar fi fost imaginea lor personală, dar au reprezentat Poliţia Română. Ca o paranteză, când a fugit Sebastian Ghiţă din România – întâi scăpat de sub nasul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române care îl filau, apoi de poliţiştii de frontieră – nu s-a simţit nimeni dator cu nicio explicaţie. Nu a făcut nimeni nicio conferinţă de presă. Toţi, şi în Poliţie, şi în Poliţia de Frontieră, şi în Ministerul de Interne au tăcut adânc. Şi tac în continuare pe subiectul ăsta.

Sunt câteva zile de când un ofiţer de rang superior, care acceptă rolul de slugă politică, le-a ţinut isonul de la vârful Poliţiei Române: Iată ce declara senin chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei Române: „A intrat în țară legal, dar din punctul meu de vedere, ilegal și imoral.”  Deci, în concepţia şefului Poliţiei Române, e firesc ca unui om să i se întocmească dosar penal pentru că a a comis ceva imoral.

Ca şi când nu a fost suficient, gudurându-se pe lângă superiori de-ai săi care dovediseră că legea poate fi opţională, un banal apendice la interesele de partid, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Ovidiu Munteanu, transmite un mesaj de o aroganţă cosmică: „Pentru toţi care jigniţi şi urâţi Poliţia Română, vă rog ca data viitoare când aveţi probleme să apelaţi la oricine altcineva, nu la Poliţie. Când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelaţi la vecini, la popi, la rude, dar nu la Poliţie.”Adică, Poliţia este, în accepţiunea acestui ofţer, teoretic expert în comunicare, un fel de SRL de care dispun cum şi când vor cei care îl conduc.

Toţi aceşti oameni sunt încă în funcţii. Nicio demisie. Nicio demitere. Nici măcar la orizont. Şi asta, chiar dacă au comis un abuz. Chiar dacă au îngenuncheat Poliţia în faţa vremelnicilor şi mediocrilor stăpâni ai Internelor, folosind-o drept ciomag împotriva „duşmanilor” partidului. Şi chiar dacă i-au făcut imaginea ţăndări şi i-au distrus credibilitatea.

În tot acest timp, ministrul de Interne, Carmen Dan – măcar beneficiarul acestor acte de obedienţă din partea subordonaţilor săi, şi, la rândul său, un pion devotat şi disciplinat în ierarhia de partid – nu a avut nicio reacţie publică. Prin tăcere devine, însă, complice la abuzuri comise de subordonaţi de-ai săi, la politizarea unei instituţii a statului de drept şi la decredibilizarea ei pe termen lung, ceea ce este foarte grav. Şi este şi nedrept faţă de oamenii profesionişti şi oneşti din Poliţia Română.

De altfel, tot de când Internele se află sub comanda doamnei Carmen Dan, şi Jandarmeria Română a dat dovadă, în faţa stăpânirii politice de la minister şi, implicit, a regimului Dragnea, de un exces de zel vecin cu obedienţa. După un protest din luna iunie, faţă de modificările aduse Codului de Procedură Penală, modificări care l-ar favoriza şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, Jandarmeria, sub conducerea lui Sebastian Cucoş, a făcut o demonstraţie de forţă împotriva manifestanţilor. Printre cei bruscaţi şi săltaţi din stradă a fost şi un jurnalist german, care avea legitimaţia de presă la vedere. Solicitarea de demisie adresată de Opoziţie ministrului Carmen Dan, acuzată că a transformat această instituţie în „braţul armat al lui Liviu Dragnea”, a rămas fără ecou.

Şi ar mai trebui amintit un aspect, legat tot de implicarea în jocuri politice a instituţiilor din subordinea Ministerului de Interne. Serviciul secret al MAI, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, a fost târât şi el în jocurile de putere ale PSD, în ultimii ani. Şi nu o dată, pentru că miza, acolo, e mare. După câţiva ani de când, pentru a-i face jocurile lui Victor Ponta, PSD muta decizia privind numirea şefului Direcţiei de Protecţie Internă a MAI de la ministrul de Interne (pe atunci, liberalul Radu Stroe) la premier (pe atunci, Victor Ponta), în martie anul trecut face mişcarea în sens invers. Scoţând acest serviciu de informaţii, a cărui activitate are caracter secret de stat, de sub influenţa prim-ministrului (pe atunci, Sorin Grindeanu) şi mutându-l în zona de acoperire a ministrului de Interne (Carmen Dan). Adică, indirect şi implicit, a liderului PSD, Liviu Dragnea, apropiat şi mentor politic al d-nei Dan. Dacă în 2012, această mişcare care vizează serviciul secret al Internelor vorbea despre jocuri de putere în USL, în favoarea PSD şi a lui Victor Ponta şi în defavoarea PNL, în 2017, mişcarea în sens invers vorbea despre jocuri de putere în PSD. În favoarea lui Liviu Dragnea.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email