Horia Colibășanu a renunţat la expediţia pe Everest

Riscul foarte mare de avalanşă de zăpadă şi gheaţă l-a determinat pe alpinistul Horia Colibășanu să renunțe la expediția pe Everest, unde a încercat să deschidă o nouă rută: „Dintr-o astfel de avalanşă nu ai nicio şansă să scapi.”

 

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a revenit, azi, în Kathmandu şi se pregăteşte să se întoarcă în ţară, după ce, împreună cu alpinistul Peter Hámor au hotărât să renunţe la ascensiunea finală pe Everest, din cauza riscului foarte mare de avalanşe în plăci de zăpadă.

A nins foarte mult, s-a depus un strat de jumătate de metru, apoi a fost soare puternic. S-a creat o placă de gheaţă care pluteşte pe zăpada pufoasă. Când mergeam pe ea vibra sau se crăpa. Riscul ca plăcile să se rupă şi să pornească o avalanşă era foarte mare. Dintr-o astfel de avalanşă nu ai nicio şansă să scapi. Am hotărât să renunţăm anul acesta, cu regret pentru toată munca pe traseul pe care l-am echipat”, a transmis, astăzi, Horia Colibăşanu, anunţând astfel că proiectul pe care l-a pregătit pentru anul acesta nu a putut fi dus la final.

Horia Colibășanu şi Peter Hámor au urcat până la altitudinea de aproximativ 7.500 de metri şi aşteptau condiţii de vreme bună şi condiţii de zăpadă pentru a putea continua ascensiunea pe Everest (8.848 m). Mai aveau nevoie de aproximativ patru zile fără furtuni, fără vânt puternic şi ninsoare la înălţime, şi de strat de zăpadă stabil pe care să se poată avansa.

Proiectul din acest an – deschiderea unei noi rute pe Everest – presupunea expunerea la mare altitudine (peste 8000 metri), pe un traseu dificil, care poate fi parcurs în patru-cinci zile. Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie, iar conform planificării urma să se întoarcă în ţară la începutul lunii iunie.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 20a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15a în Himalaya.

Horia Colibășanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, esacaladate fără oxigen suplimentar și ajutorul șerpașilor: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

Horia a participat la 19 expediții international, până în 2017, făcând echipă cu parteneri din Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, care i-a acordat, în iunie 2017, cea mai importantă distincție: Ordinul Național “Steaua  României”, în grad de Cavaler.

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

 

Citește și: Horia Colibăşanu a ajuns pe Everest

Print Friendly, PDF & Email