Alpinistul Horia Colibășanu a plecat în Himalaya, pentru a deschide o rută nouă pe Everest

Timișoreanul Horia Colibășanu a plecat astăzi în munții Himalaya pentru o nouă ascensiune pe Everest. De data aceasta, pentru a deschide o rută nouă spre cel mai înalt vârf al lumii.

 

Noua expediție în care a pornit azi Horia Colibăşanu va începe în 3 aprilie, pe Valea Khumbu, în Nepal, şi se va încheia la sfârşitul lunii mai. “Expediţia din acest an este o provocare pentru mine, ca alpinist de mare înălţime. Mi-am propus să încerc deschiderea unei rute noi de urcare pe vârful Everest, bazându-mă pe experienţa de până acum şi în special pe cea de anul trecut, când am reuşit să rămân mai multe zile la rând la altitudine de peste 8.000 de metri”, spune Horia Colibășanu.

Citeşte şi: Horia Colibăşanu a ajuns pe Everest

Alpinistul timişorean îl va avea ca partener de expediție pe alpinistul slovac Peter Hámor care a urcat deja pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Cei doi au experienţă de echipă de opt ani.

“Peter Hámor este unul dintre alpiniştii pe care îi apreciez foarte mult. Este un bun sportiv, rapid şi are multă experienţă în Himalaya. Contez mult pe echipa noastră pentru succesul acestei ascensiuni, având în vedere provocarea pe care ne-am ales-o în 2018 ”, mai spune alpinistul timişorean.

Aceasta este cea de-a 20-a expediție internațională a lui Horia Colibășanu şi cea de-a 15-a pe care o face în Himalaya, fiind un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă, care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Expediția poate fi urmărită pagina lui Horia Colibăşanu, www.horiacolibasanu.com, pe pagina sa de Facebook şi pe pagina de Twitter a sportivului.

Horia Colibășanu este considerat cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Toate, escaladate fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Cele mai notabile ascensiuni au fost pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei dintr-un Top 5 al munți mortali.

Vârfurile pe care le-a escaladat până acum Horia Colibășanu sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

În plus, alpinistul timişorean a participat la 19 expediții internaționale, făcând echipă cu parteneri din Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Citeşte şi: Alpinistul Horia Colibăşanu, înainte de ascensiunea pe Everest: „Pe munte trebuie să fii foarte corect cu tine, cu ceilalţi şi, nu în ultimul rând, cu muntele”

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, care i-a acordat anul trecut, în iunie, cea mai importantă distincție, Ordinul Național “Steaua  României”, în grad de Cavaler.

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția Spirit of Mountaineering, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

 

Print Friendly, PDF & Email