Horia Colibășanu proiectează, la Timişoara, filmul despre expediţia pe Everest, din 2017

Pasionații de sporturi montane și de alpinism, dar și publicul larg sunt invitați la proiecția filmului Everest 2017, în care este prezentată cea mai recentă expediție în premieră națională a alpinistului timişorean Horia Colibășanu, cea pentru care s-a pregătit trei ani și jumătate.

 

Horia Colibăşanu va arăta, în cadrul filmului Everest 2017, care au fost etapele expediției, ce provocări a avut pe parcurs și cum a reușit să le depășească. După proiecție, care va avea loc marți, 23 ianuarie, de la ora 19.30, în sala Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, cei prezenți îi vor putea adresa întrebări. Evenimentul este realizat în colaborare cu Facultatea de Geografie din cadrul UVT.

Expediția lui Horia Colibășanu pe Everest, din primăvara anului 2017, este apreciată ca fiind cea mai performantă expediție românească pe acest vârf, având în vedere modul de ascensiune ales: fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen suplimentar. Horia Colibășanu practică stilul pur în alpinismul de mare altitudine, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpiniști din lume.

 

Citeşte şi: Alpinistul Horia Colibăşanu, înainte de ascensiunea pe Everest: „Pe munte trebuie să fii foarte corect cu tine, cu ceilalţi şi, nu în ultimul rând, cu muntele”

 

Datorită performanțelor sale sportive, în iunie 2017, președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat lui Horia Colibășanu cea mai importantă distincție pe care o poate acordat președintele: Ordinului Național Steaua  României, gradul de Cavaler.

Anul trecut, a avut loc cea de-a 19a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 14-a în Himalaya, Everest fiind cel de-al optulea vârf în palmaresul de alpinist al acestuia.

Ascensiunea pe Everest a fost un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. De asemenea, Federația Română de Alpinism și Escaladă a susţinut proiectul expediției pe Everest.

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m), din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată, până acum, în România.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Horia Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum alpinistul timişorean sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

În expedițiile internaționale, Horia Colibăşanu a făcut echipă cu parteneri din Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Toate ascensiunile lui Horia Colibăşanu au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță, cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federaţii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpiniștii care urcă munții pe propriile forțe, fizice și psihice, sunt cunoscuți sub denumirea de alpiniști puri.

 

Citeşte şi: Horia Colibăşanu a ajuns pe Everest

 

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia Colibăşanu. Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește: „Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore, la peste 7.400 m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a anunțat situația gravă în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

 

Print Friendly, PDF & Email