Horia Colibășanu a ajuns în Nepal

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a ajuns în Nepal. Aceasta este cea de a 20-a expediție internațională a lui şi cea de-a 15-a în Himalaya.

 

Horia Colibășanu a ajuns, ieri, în Nepal, unde s-a întâlnit și cu autorităţile naţionale, pentru a finaliza documentaţia pentru expediţia din acest an: deschiderea unei rute noi pe Everest. După aterizarea pe cel mai periculos aeroport din lume, din oraşul Lukla, situat la 2800 de metri altitudine, a început trekkingul pe Valea Khumbu, anunţă Horia Colibăşanu pe pagina sa de socializare.

Partenerul de expediţii a lui Horia, Peter Hámor,  a ajuns şi el în Nepal, astfel că echipa este completă şi a început planificarea pentru săptămânile următoare.

În următoarea etapă, Horia va pleca din capitala Sherpa, spre vârful Periche (4250 m), sosirea fiind programată pentru sâmbătă, 7 aprilie. De Paşte, Horia Colibăşanu se va afla în drum spre tabăra de bază Everest – Lhotse, unde va începe aclimatizarea, care va dura aproximativ cinci zile.

Horia Colibăşanu a plecat, la sfârşitul lunii martie, în munții Himalaya pentru o nouă ascensiune pe Everest. De data aceasta, pentru a deschide o rută nouă spre cel mai înalt vârf al lumii: Everest (8848 m). Obiectivul său – în această cea de-a 20-a expediție internațională şi cea de-a 15-a în Himalaya – este deschiderea unei rute noi pe Everest.

Această nouă expediție a început în 3 aprilie, pe Valea Khumbu, în Nepal, şi se va încheia la sfârşitul lunii mai. “Expediţia din acest an este o provocare pentru mine, ca alpinist de mare înălţime. Mi-am propus să încerc deschiderea unei rute noi de urcare pe vârful Everest, bazându-mă pe experienţa de până acum şi în special pe cea de anul trecut, când am reuşit să rămân mai multe zile la rând la altitudine de peste 8.000 de metri”, a declarat acesta, la plecarea din Timişoara.

Horia Colibășanu este considerat cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Toate, escaladate fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Cele mai notabile ascensiuni au fost pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei dintr-un Top 5 al munți mortali.

Vârfurile pe care le-a escaladat până acum sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

Print Friendly, PDF & Email