Raportul privind competitivitatea globală 2017-2018 , realizat sub coordonarea Forumul Economic Mondial, atrage atenția asupra unor vulnerabilități importante ale economiei Românești și asupra riscurilor asociate actualelor tendințe, atrage atenţia deputatul PNL Marilen Pirtea.
Actuala ediție anuală a Raportului privind competitivitatea globală 2017-2018 se sincronizează cu împlinirea a zece ani de la manifestarea crizei economice din 2008, spune deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, fiind un moment în care economia globală a început să dea semne de redresare și când factorii de decizie internaționali și liderii de afaceri sunt preocupați de posibilele perspective pentru creșterea economică viitoare.
„Guvernele, companiile și actorii individuali se confruntă cu niveluri ridicate de incertitudine în privința forțelor geopolitice ce vor remodela ordinea economică și politică ce a caracterizat relațiile internaționale și politica economică în ultimii 25 de ani. În același timp, curentul de opinie privitor la faptul că abordările economice nu răspund așa cum ar trebui așteptărilor oamenilor și societăților câștigă tot mai mult teren, provocând apeluri publice pentru utilizarea unui «model economic orientat spre oameni», în care progresul înseamnă creșterea bunăstării durabile și echitabile pentru populația unei țări”, spune Marilen Pirtea.
Acesta declară că scăderea indexului de competitivitate globală a României își are explicația în scorurile foarte mici pe care le-au obținut patru factori strategici pentru evoluția ţării noastre:
Politicile guvernamentale. Acestea, adaugă deputatul liberal, sunt evaluate negativ prin prisma câtorva caracteristici: reglementările guvernamentale greoaie, favoritismele în luarea deciziilor guvernamentale, slaba eficacitate a cheltuielilor publice, transparența redusă a politicilor publice, eficiența redusă a consiliilor de administrație din domeniul public şi achizițiile guvernamentale în domeniul tehnologiilor avansate.
Starea globală a infrastructurii este valuată negativ sub aspectul calității drumurilor şi a infrastructurii în ansamblul ei, afirmă Marilen Pirtea.
Dinamica educației. Deputatul PNL apreciază că acaesta este considerată în stadiu critic mai ales din cauza calității generale a sistemului de educație, a calităţii școlilor de management şi a gradului de pregătire a personalului.
Potențialul pentru investiții. Este estul de puțin atractiv din cauza efectului negativ al politicii fiscale asupra predispoziției de a investi în România şi din cauza capacității reduse de a inova.
„Toate aceste caracteristici particulare ale mediului economic și public din România, surprinse în aportul asupra competitivității globale internaționale, se constituie în tot atâtea motive de îngrijorare asupra actualilor guvernanți, cei care au atins performanța negativă de a-și revoca două Guverne în primul an de guvernare, atingând o culme a iresponsabilității, unică în peisajul politic al Europei ultimilor ani”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea,secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.
România este analizată anual prin intermediul indicatorilor economici și de evoluție globală, într-un grupaj internațional care include aproape 140 de țări și teritorii, pe baza mai multor date statistice ale evoluției comparative din ultimul an. Anul acesta, poziția României a fost pe locul 68 din 137, în scădere față de raportul din anul precedent, când s-a situat pe locul 62.
Ultimele comentarii