Deputat PNL Marilen Pirtea: „O şansă importantă a universităţilor din România e școlarizarea contra cost a studenților străini”

Universitățile românești au potențial economic, spune deputatul PNL Marilen Pirtea, doar că cei care vorbesc de exploatarea acestuia sunt prea puțini.

 

Universitățile românești ar trebui privite ca pe o „industrie” în sine, care poate să genereze, pe de o parte, profit direct, din taxe de școlarizare, iar pe de altă parte, să antreneze și alte fluxuri economice în economiile locale, opinează deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților şi

coordonator al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL. Pentru că, adaugă el, „pe scurt, asta înseamnă internaționalizare, școlarizarea contra cost a studenților din afara României”.

Marilen Pirtea atrage atenţia că sunt universități românești care au făcut în ultimii ani investiții majore şi în infrastructură, și în personal, în ciuda subfinanțării cronice. „România este competitivă la costuri de locuire și este o țară a UE, să nu uităm acest lucru. Suntem mai competitivi decât multe universități din America Latină de exemplu, țări cu care avem afinități lingvistice și spre care ne putem îndrepta atenția. În baza celor expuse, dar și a altor numeroase atuuri, consider că putem face din învățământul universitar românesc principalul produs de export al României”, subliniază deputatul liberal.

Cât de performante sunt universitățile românești în peisajul global, raportat la cât de performantă este economia românească în plan global? „De bine de rău, se descurcă onorabil în competiția globală, dacă ținem cont de resursele investite. Desigur, mă refer la acele universități care sunt mai tot timpul în primele 3% din lume și printre care se numără și Universitatea de Vest din Timișoara”, adaugă Marilen Pirtea. Întrebându-se apoi retoric câte dintre companiile românești au rezultate comparabile?

Marilen Pirtea mai spune că învățământul românesc este mult mai bine văzut din exterior decât în interiorul ţării și că este printre puținele domenii „neprivatizate” sau „nefrancizate” din România. „Pentru a-și spori și mai mult atractivitatea, universitățile românești ar putea să investească mai mult în adaptarea la tendințele din economie, atât a programelor de studii, cât și a cercetării universitare”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email