Deşi a negat că ar cunoaşte conţinutul şi prevederile comunicatului redactat miercuri seara, la finele întâlnirii dintre reprezentanţii USL Timiş care au convenit în detaliu asupra condiţiilor detensionării situaţiei din Primăria Timişoara, viceprimarul PSD Traian Stoia şi-a focalizat vineri interesul cu precădere asupra unor chestiuni de ordin administrativ, informând că nu îl interesează pentru moment prevederile comunicatului şi că nici nu vrea să le cunoască până săptămâna viitoare.
Nostalgii după mica Vienă de odinioară
Vineri, viceprimarul Traian Stoia şi-a reiterat interesul pentru soluţionarea problemelor administrative cu care se confruntă oraşul, inclusiv faţă de acele probleme care ţin de conservarea patrimoniului istoric şi cultural al Timişoarei.
Viceprimarul PSD a lansat un apel la abordarea tuturor acestor probleme “cu înţelepciune şi toleranţă”, însă a nuanţat că “hoţia şi malversaţiunile” care se petrec în domeniul retrocedărilor de imobile trebuie să înceteze, iar Timişoara “trebuie să redevină mica Vienă care a fost cândva şi ţin să asigur că nimic nu mă poate abate de la a urmări acest scop”.
Viceprimarul a vorbit despre Timişoara ca despre un spaţiu multicultural şi multietnic, în care numărul migranţilor a fost mai mereu egal sau chiar a depăşit numărul băştinaşilor, şi a precizat că, în cadrul acestui spaţiu care a modelat mentalul colectiv în sensul raportării tolerante şi echilibrate la fiecare dintre locuitorii oraşului, acest echilibru trebuie regăsit, pentru că el a fost perturbat de explozia etniei rome.
Comisie specială pentru retrocedările din Banat şi Ardeal
Viceprimarul Traian Stoia a informat că Guvernul României a creat recent o comisie de anchetă care va lua în studiu toate revendicările de imobile şi terenuri din Ardeal şi Banat de după Revoluţie încoace şi că astfel de comisii vor funcţiona cu aplicare la toate zonele din România în care au fost efectuate retrocedări, dar că situaţia din această parte de ţară, dat fiind parcursul său aparte în contextul istoric, este mai complexă.
Stoia a făcut referire la numeroasele retrocedări dubioase care au fost făcute în favoarea unor descendenţi ai unor familii nobiliare maghiare, care au primit despăgubiri şi care au revendicat sate întregi sau au solicitat şi a doua oară aceeaşi proprietate. Viceprimarul a exemplificat cu situaţii notorii în acest sens petrecute în judeţul Arad.
Traian Stoia a reiterat şi declaraţia potrivit căreia la nivel central este cunoscut şi extrem de apreciat “ceea ce facem noi aici” şi că “readucerea la normalitate a tranzacţiilor imobiliare e o preocupare majoră a Guvernului României”, punctând asupra faptului că Victor Ponta a propus înfiinţarea comisiei de cercetare a retrocedărilor în calitatea sa de premier.
“Acum 2-3 zile s-a dat comunicatul referitor la înfiinţarea acestei comisii de cercetare a retrocedărilor ilegale”, a precizat Traian Stoia, care a adăugat şi că “de obicei aceste comunicate se dau după ce sunt pornite deja toate motoarele”, astfel încât, a estimat viceprimarul, “în următoarea perioadă vor apărea o serie de demisii în zona funcţionarilor publici ce se simt vizaţi, adică se va petrece o selecţie pe cale naturală, nu administrativă, aşa cum s-ar fi putut face”. “Mulţi nu vor mai fi stresaţi să spună lucrurilor pe nume în aceste privinţe”, a mai adăugat Traian Stoia.
Referindu-se la impactul pe care l-a avut în rândul cetăţenilor prezenţa sa recentă în studioul unei emisiuni difuzate pe un post naţional de televiziune, Traian Stoia a declarat că “aceasta a însemnat crearea unui orizont de aşteptare extraordinar la Timişoara, printre timişoreni, care vin la audienţe cu dosare nerezolvate de ani de zile”.
În ce priveşte termenul în care ar putea fi soluţionat un astfel de dosar, Traian Stoia a precizat că organele competente ale statului “se mişcă surprinzător de repede”.
Ultimele comentarii