Festivalul Filmului Francez la Timişoara. Cinema cu French Touch

O nouă ediție a Festivalului de Film Francez va avea loc la Timișoara, sub motto-ul „Realitate, decor, acțiune!”.

 

Luna aceasta Festivalul Filmului Francez ajunge și pe marile ecrane din nouă orașe din ţară, printre care şi Timişoara. „O bună ocazie de a sărbători majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adică cei 21 de ani de existență ai festivalului -, dar mai ales pentru a atrage atenția asupra mediilor sociale și a realităților în care trăim”, spun organizatorii – Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.

La Timișoara, deschiderea oficială va avea loc joi, 16 noiembrie, ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest, cu un film „redutabil”, care s-a regăsit în selecția oficială de la Cannes 2017, Le Redoutable, în regia lui Michel Hazanavicius, care aduce în fața publicului, într-o notă comică, biografia celebrului realizator francez Jean-Luc Godard.

Toate proiecțiile se vor desfășura, între 16 și 19 noiembrie, în sala Aula Magna a UVT.

Pe lângă Le Redoutable, un alt film s-a regăsit în selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2017 și care va fi proiectat în acest an la Timișoara este Rodin, de Jacques Doillon. Această proiecție se dorește a fi un omagiu pe care Festivalul Filmului Francez îl aduce marelui sculptor, de la moartea căruia se împlinesc exact o sută de ani, pe 17 noiembrie.

Tot din această secțiune, în închiderea festivalului, spectatorii pot viziona Nocturama, un film care repune în discuție lumea contemporană marcată de pericolul permanent al atentatelor teroriste, pornind de la atentatul de la Paris din 13 noiembrie.

Un documentar cu și despre adolescenți, Swagger, transpune publicul în lumea a 11 tineri care locuiesc în suburbii ale marilor orașe din Franța. Tot din această selecție face parte și Le Roi et L’Oiseau (Regele și pasărea cântătoare), singurul film de animație din festival și unica proiecție care va avea loc la Institutul Francez.

O noutate la Timișoara este programul Săptămânii Cahiers du cinéma. Realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța, acesta are ca punct de pornire ideea de „arhitectură”. Selecția propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele sensurile noțiunii de „arhitectură” pentru cea de a 7-a artă – de la decorul concret la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice.

Programul complet al Festivalului de Film Francez, de la Timişoara, poate fi văzut AICI.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română, iar intrarea este liberă.

 

 

Print Friendly, PDF & Email