După o absență de patru ani, Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a XX-a ediţie națională, revine la Timișoara.
Festivalul Filmului European debutează la Timișoara mâine, 27 mai, la Grădina de vară „Capitol” a Filarmonicii Banatul, cu filmul de gală Banat, în regia lui Adriano Valerio. Pelicula prezintă povestea neobișnuită a doi tineri care emigrează în sens opus față de cum ne-am fi așteptat: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă, dar și a fericirii. La proiecție va fi prezent actorul român Ștefan Velniciuc, interpretul rolului Ion, care, după vizionarea filmului, va răspunde întrebărilor publicului.
Alte șase filme europene foarte diferite – drame, filme de acțiune, omnibus-uri, teatru filmat, filme experimentale de artă – vor fi proiectate în perioada 27- 29 mai, la Ambasada, pe strada Anton Seiller nr. 2.
Cea de a douăzecea ediţie a Festivalului este organizată de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti. Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, al Casei de Cultură Timișoara, al Filarmonicii Banatul și al Ambasada, un proiect al Asociației Casa Plai.
Festivalul Filmului European este un proiect din 1996 al Delegației din România a Comisiei Europene, devenit o tradiție foarte apreciată de publicul românesc, a fost preluat, din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, de Institutul Cultural Român. „În toți acești ani, Festivalul nu ar fi fost posibil fără partenerii săi de nădejde în selecția și aducerea filmelor: Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, Institutele și Centrele Culturale ale acestora, Uniunea Cineaștilor din România. Suntem puternici pentru că suntem împreună, așa că ideea inspirată din 2014 de a organiza Festivalul sub egida EUNIC București a fost o decizie naturală”, spune Liviu Jicman, membru al echipei Festivalului.
Adăugând că Festivalul este recunoscător eforturilor celor care l-au inițiat și au contribuit de-a lungul anilor, cu viziune și (uneori necesară) încăpățânare, la creșterea lui. „Orice început e greu, dar acest proiect a avut noroc de părinți încrezători în viitorul lui încă de la început, din 1996, când Europa era doar un vis frumos: Iulia Deutsch, Giorgio Ficcarelli, Angela Filote, Jonathan Scheele sau Roxana Morea au sădit cu optimism și au crescut cu perseverență an de an tânărul proiect și nu au vrut să se despartă de el nici mai târziu, când au găsit în Horia Roman-Patapievici și echipa ICR partenerul cu viziune, împreună cu care să ducă mai departe ștafeta, continuată mai târziu și cu susținerea lui Lilian Zamfiroiu”, mai spune Liviu Jicman.
La Timişoara, Festivalul Filmului European se va desfăşura după următorul program:
Vineri, 27 mai, ora 21.30, Grădina de vară „Capitol” – Banat , dramă, co-producţie Italia, Bulgaria, România, Macedonia / 2015, în regia lui Adriano Valerio.
Sâmbătă, 28 mai, ora 17, la Ambasada – Copacul, dramă în regia Sonjei Prosenc, Slovenia, 2014)
Sâmbătă, 28 mai, ora 19, la Ambasada – Poveşti din Zagreb, dramă, omnibus, în regia lui Ivan Salaj, Pero Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija, Radislav Jovanov Gonzo, Croaţia /2015.
Sâmbătă, 28 mai, ora 21, la Ambasada – Mediterranea, dramă, co-producţie Italia, Franța, SUA, Germania, Quatar / 2015, în regia lui Jonas Carpignano.
Duminică, 29 mai, ora 17, Ambasada – Hotel Dallas, film experimental, docu-fiction, co-producţie România-SUA, 2016, în regia lui Sherng-Lee Huang şi a Liviei Ungur.
Duminică, 29 mai, ora 19, Ambasada – Intrusul, dramă, acțiune, Olanda / 2014, în regia lui Shariff Korver.
Duminică, 29 mai, ora 21, Ambasada – Hamlet, teatru filmat, Marea Britanie / 2015, în regia Margaretei Williams şi a lui Sarah Frankcom.
Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor.
Ultimele comentarii