„Poziţia copilului”, de Călin Netzer, marele câştigător la Festivalul Filmului de Autor de la Belgrad

Pozitia copiluluiLungmetrajul “Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu “Aleksandar Sasa Petrovic” al Festivalului Filmului de Autor de la Belgrad.

 

Decernarea premiilor a marcat încheierea celei de-a 19-a ediţii a Fes­tivalului Filmului de Autor, care a în­ceput pe 28 noiembrie şi a inclus 46 de filme din 13 ţări, informează agenţia de presă sârbă tanjug.rs, citată de Mediafax.

Premiul pentru cel mai bun regi­zor le-a fost acordat cineaştilor Banis Tanovic, din Bosnia şi Herţegovina, pentru filmul Epizoda u zivotu beraca zeljeza, şi Bobo Jelicic, din Croaţia, pentru Odbrana i zastita.

Juriul, format din Jan Cvitkovic, din Slovenia, Srdjan Vuletic, din Bos­nia şi Herţegovina, şi Nikola Lezaic, din Serbia, a decis să îi acorde un premiu special regizoarei Emma Dan­te, pentru pelicula A Street in Palermo.

Marele premiu, care poartă nu­mele regizorului sârb Aleksandar Sasa Petrovic, care a câştigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, include anul acesta şi o recompensă financiară în va­loare de 5.000 de euro, pusă la dispo­zi­ţie de Fundaţia Aleksandar Sasa Petrovic.

Lungmetrajul Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2013 şi a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

Poziţia copilului, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multi­premiatele Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi des­pre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-eco­nomic din România de azi.

Print Friendly, PDF & Email