Poarta de intrare în Timişoara, care în urma furtunii de ieri a căzut peste un autoturism şi a ucis un tânăr de 24 de ani, fusese reparată în urmă cu doi ani.
În urma furtunii de ieri după-amiază, una dintre porţile de intrare în Timişoara, cea dinspre Lugoj, a fost smulsă de vântul puternic şi aruncată peste o maşină aflată în trafic. Autoturismul era condus Vlad Baici, în vârstă de 24 de ani, student la Medicină dentară, în anul VI, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacia Timişoara. Tânărul a decedat pe loc.
Potrivit primelor informaţii apărute pe unele canale media locale, poarta respectivă fusese amenajat de firma Stareto SRL, în baza unei lucrări atribuite de Primăria Timişoara, în vara anului 2015. Firma a demolat structura veche a porţii şi a făcut intervenţii pe consolele verticale şi pe grinda metalică orizontală. Lucrarea a costat 56.000 de euro.
Astăzi, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a făcut câteva precizări privind acea poartă de intrare în oraş, construită în anii 1980, concomitent cu cea similară de pe Calea Aradului. „Trebuia să fie una foarte solidă, pentru că a fost gândită să fie suport pentru o cortină care să blocheze traficul auto în situații excepționale, în contextul în care în acea perioadă un grup de cetățeni a furat arme și autoritățile vremii au avut mari dificultăți în a-i prinde”, a scris primarul pe o reţea de socializare.
În anii 2014 – 2015, mai spune edilul, poarta a fost modernizată, „mai bine zis estetizată”, prin intervenții despre care Nicolae Robu spune că au fost autorizate, „conforme – cel puțin la nivelul caietului de sarcini – cu solicitările expertului care a efectuat expertiza prealabilă comandată de Primărie.”
Nicolae Robu mai spune că, potrivit caietului de sarcini, intervenții au constat în desprinderea literolr volumetrice existente, desfacerea ornamentelor existente, curățirea ruginii, grunduirea și vopsirea confecțiilor metalice, repararea tencuielilor la stâlpi, placarea fețelor cu plăci fibrociment, refacerea instalației electrice și a prizei de pământ, montarea literelor volumetrice şi semnalelor luminoase, lucrări de organizare șantier şi transport moloz.
Recepția lucrării, mai spune Nicolae Robu, s-a făcut de către comisia de recepție, conform legii. „Nimeni nu a sesizat vreo problemă structurală, nici la expertiză, nici la proiectarea intervențiilor vizând estetizarea, nici la execuție, nici la recepție”, adaugă primarul.
Ediul anunţă că Parchetul a declanșat o anchetă penală in rem şi se declară convins că, în cadrul anchetei, „se vor clarifica toate aspectele de clarificat în astfel de situații.”
Primarul Timişoarei îşi exprimă, „și cu această ocazie, regretul profund că un tânăr și-a pierdut viața în urma prăbușirii porții și întreaga compasiune pentru familia îndurerată, rudele și prietenii săi”.
Ultimele comentarii