Rezolvare doar parţială pentru criza de la Spitalul “Victor Babeş”

Situaţia limită semnalată în urmă cu câteva săptămâni la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara, care a fost pe punctul de a sista internările din cauza sincopelor legate de finanţare, ar putea apărea din nou.

 

O criză cu repetiţie

În urma numeroaselor materiale de presă, dar şi a situaţiei presante legate de epidemia de rujeolă, situaţia de criză legată de finanţare, care putea duce la sistarea internărilor la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara, a fost rezolvată pe moment. Problema de fond rămâne, însă.

În interpelări făcute de parlamentari de Timiş către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurare de Sănătate se arăta că epidemia de rujeolă şi faptul că toate spitalele din regiune trimit pacienţii cu boli infecţioase spre acesta au făcut ca numărul solicitărilor să fie cu circa 20 la sută mai mare în primele luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această creştere a determinat depăşirea cheltuielilor prognozate şi contractate, apărând datorii, iar furnizorii au început să refuze trimiterea de medicamente şi materiale, din cauza acestora.  

„Spitalul a solicitat o contractare pentru servicii medicale spitaliceşti pentru afecţiunile acute în perioada aprilie – decembrie 2017 a unul număr de 5072 cazuri fată de un număr de 4058 de cazuri, respectiv o valoare de 11,242,531,8 lei faţă de 8,994,636,018 lei. Datorită numărului mare de copil şi adulţi cu rujeolă, numărul de cazuri contractat cu CAS Timiş a fost depăşit, după ce anii anteriori a fost depăşit datorită epidemiei de gripa aviară, cazurile grave trimise din alte spitale sunt cazuri grele, fiind singurul spital de profil din regiune unde cazurile sociale sunt numeroase”, se arată într-una dintre interpelările transmise Ministerului Sănătăţii.

În răspunsurile oferite, conducerea ministerului nu a negat realitatea invocată, dar a precizat că situaţia s-a rezolvat, prin faptul că actul adiţional de furnizare de servicii medicale spitaliceşti pentru 2017 (aprilie-decembrie 2017) încheiat între Spitalul „Victor Babeş” şi CAS Timiş este semnat.

Nu s-au oferit însă soluţii pentru situaţia acumulării de arierate din cauza supraîncărcării cazuisticii medicale, în cazul unor noi epidemii. Deci situaţia de criză ar putea reapărea în perioada următoare.

„S-a găsit o soluţie temporară de suplimentare de fonduri, şi rămâne de văzut ce va fi pe viitor. Cert este că fără ajutorul dumneavoastră, al presei, nu ştiu dacă situaţia de criză se rezolva”, spune medicul epidemiolog Virgil Musta.

 

Situaţie limită

La sfârşitul lunii martie, se făcea public faptul că Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara se află într-o situaţie financiară dezastruoasă, motiv pentru care conducerea unităţii lua în calcul refuzul de a semna contractul cu CJAS Timiş, deci implicit de a mai face internări.

Conducerea Consiliului Judeţean Timiş preciza atunci că, din 1 ianuarie 2013 şi până acum, spitalului nu i s-au decontat de către CJAS Timiş peste 400 de cazuri, ceea ce înseamnă aproape un milion lei. La această sumă se adaugă peste 4,8 milioane lei, fonduri restante din perioada 2013 – 2016, ajungându-se astfel la o sumă restantă de 5,78 milioane lei nedecontaţi. Asta, în timp ce datoriile spitalului au ajuns la aproape 3,6 milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email