Pe lângă reticenţa unor părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii, lipsa vaccinurilor obligatorii pentru sugari face ca, pe plan local, sute de bebeluşi să rămână fără imunizare, vulnerabili la boli foarte grave, potenţial mortale.
Vaccinul hexavalent, “dat dispărut” de peste o lună
Deşi, în contextul venirii în zonă a unor grupuri mari de imigranţi, este mai importantă ca niciodată, vaccinarea obligatorie a nou-născuţilor, pentru imunizarea lor la boli extreme de grave unul dintre cele mai importante vaccinuri administrate sugarilor, cel hexavalent, lipseşte din majoritatea cabinetelor medicilor de familie.
Absenţa este motivată cu faptul că există întârzieri în aprovizionarea întrucât, deşi a fost semnat un contract cu o firmă producătoare, în luna martie, aceasta nu a putut asigura stocul necesar. Problema ar urma să fie remediată în următoarele zile, prin semnarea unui nou contract.
Şi în ianuarie stocurile de vaccin hexavalent s-au epuizat pe plan local, iar unii părinţi au fost nevoiţi să şi-l procure pe cont propriu din Ungaria. Şi se poate doar aproxima câţi copii au rămas fără imunizare, atunci şi acum.
“Stocurile de vaccin s-au epuizat de săptămâni bune, dozele asigurate fiind sub necesarul cerut de noi la începutul anului. Aceasta în condiţiile în care acest vaccin hexavalent este extrem de important, iar prin imunizare nou-născuţii sunt protejaţi, printre altele, împotriva a trei boli potenţial mortale – poliomelita, difteria şi tetanosul. Şi, în condiţiile în care sute de copii rămân nevaccinaţi, iar în zonă ar putea sosi grupuri mari de imigranţi, care ar avea printre ei persoane infectate cu aceste boli, s-ar putea ajunge la situaţii care nu pot fi controlate”, declară medicul timişean Georgeta Rus.
Vaccinul hexavalent protejează copiii împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi a hepatitei B. Vaccinul este gratuit şi se administrează micuţilor până la împlinirea vârstei de un an, prima dată la patru luni.
„Vaccinurile au o problemă în general, fiindcă sunt foarte puţini producători la nivel european. Durata de producţie este foarte mare din cauza procesului de control al calităţii. Asta duce la discontinuităţi în aprovizionare. Au fost, da ştiu, nişte probleme între producători, distribuitori. Nişte probleme ale lor pe care ar trebui să le soluţionăm. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciun fel de întârziere”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu.
Gafe şi mentalităţi periculoase
A devenit aproape o tradiţie ca bâlbâielile Ministerului Sănătăţii, legate de achiziţionarea de vaccinuri să genereze situaţii periculoase din punct de vedere al sănătăţii publice. De un timp, aproape în fiecare an, Ministerul Sănătăţii întârzie achiziţia dozelor de ser necesare imunizării bebeluşilor cu vaccin anti-hepatic şi anti-TBC. Aşa se face că zeci de nou-născuţi din Timiş sunt trimişi acasă din maternităţi fără vaccinările obligatorii care trebuie realizate în primele ore de la naştere.
Pe lângă aceste gafe, riscantă pentru sănătatea nou-născuţilor este şi atitudinea unor părinţi care refuză vaccinarea – un fenomen alarmant, care ia amploare, conform oficialilor ministeriali. Aceştia spun că există semnale şi la minister privind refuzul vaccinării, dar nu există un studiu pentru a şti dacă există un fenomen de masă sau sunt manifestări punctuale.
“Va trebui să punem epidemiologii să facă o asemenea analiză. Sunt mulţi vinovaţi pentru că părinţii au ajuns la concluzia că nu este bine să îşi vaccineze copiii. Invităm medicii cu credibilitate să transmită mesaje în acest sens. Multe din boli au fost eradicate tocmai în urma unor procese de vaccinare de ani de zile. Acum nu facem decât să permitem apariţia de noi patologii în România, ceea ce ar fi o mare greşeală”, este punctul de vedere al conducerii Ministerului Sănătăţii.
Ultimele comentarii