Pe parcursul zilelor trecute s-a atras atenţia, pe multiple canale, că, în lipsa unor achiziţii urgente, stocurile de vaccin anti-rujeolic se vor epuiza în 1 mai. Problema este foarte relevantă pe plan local, având în vedere că Timişul este unul dintre judeţele cu cele mai multe cazuri de rujeolă raportate.
Refacerea stocurilor de vaccin, cerută în regim de urgenţă
Ministerul Sănătăţii şi Guvernul au fost atenţionate, zilele trecute, că stocurile de vaccin ROR, anti-rujeolic, se vor epuiza până la 1 mai, iar în acest moment în zece judeţe s-au epuizat deja, conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Achiziţia acestui vaccin este prioritară, inclusiv pe plan local pentru că, din cele peste 4.025 de cazuri de rujeolă în România, din care 3.535 sunt pacienţi cu vârste cuprinse între câteva luni şi 19 ani, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Dolj şi Bistriţa-Năsăud, iar 15 din cei 18 decedaţi sunt copii cu vârste sub 3 ani, care fie nu au fost vaccinaţi, fie au contactat boala de la alţi copii nevaccinaţi din comunitate.
Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică din România, la categoria 19 luni, doar 48,6% dintre copii au fost vaccinaţi la nivel naţional.
„În momentul de faţă avem aproximativ 20 de cazuri de rujeolă sub tratament la spital. Pot să confirm că, în marea majoritate a cazurilor de rujeolă la copii, este vorba despre copii nevaccinaţi”, ne-a declarat medicul epidemiolog Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara.
Ca o reacţie la aceste semnale, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că a semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei, precizând că a luat la cunoştinţă de problema lipsei acestuia: „Cât de curând posibil o să avem vaccinul prin demararea procedurii de achiziţie de urgenţă.”
Situaţia de criză de la „Victor Babeş”, rezolvată parţial
În acest context, Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a cărui conducere preciza că din lipsa fondurilor, nu va mai putea primi pacienţii la internare de la începutul lunii aprilie, asigurând doar urgenţele, a primit mai mulţi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale.
La sfârşitul săptămânii trecute s-a întrunit comisia de mediere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la Bucureşti, iar în urma discuţiilor purtate, s-a ajuns la concluzia că unitatea medicală va primi 1,2 milioane lei pe lună pentru servicii medicale, suma fiind suplimentată cu aproximativ 300.000 de lei lunar.
Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara va semna contractul cu CNAS pe următoarele nouă luni din acest an în zilele următoare.
Din anul 2013 şi până în prezent, spitalul a acumulat datorii de 5,8 milioane lei, bani pe care ar fi trebuit să-i primească de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale validate, dar nedecontate.
Acesta în condiţiile în care la acest spital ajung cele mai grave cazuri din vestul ţării, inclusiv de rujeolă. „S-a rezolvat problema parţial, pentru că e o soluţie temporară. Vrem însă să mulţumim pentru sprijin mass-media, prin intermediul presei ne-am putut face auziţi”, spune purtătorul de cuvânt al acestei unităţi medicale, medicul Virgil Musta.
Ultimele comentarii