Chiar dacă au fost închise de ani buni, multe gropi de gunoi din Timiş continuă să fie o sursă de cheltuieli pentru bugetele locale. Consiliul Județean caută o firmă care să asigure paza lor,punând la bătaie o sumă deloc mică.
132.000 de lei, pentru trei luni
Consiliul Județean Timiş a anunțat că se află în căutarea unei firme de protecție și pază care să asigure paza fostelor gropi de gunoi neconforme închise în Timiș.
Deși la nivelul județului se află zeci de situri arheologice extrem de valoroase, arii protejate sau chiar monumente istorice vechi, cum ar fi bisericile de lemn care nu au niciun fel de pază, fiind lăsate de izbeliște, fostele gropi de gunoi de la Parța-Șag, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Lugoj, Buziaș și Făget vor beneficia de servicii de pază non-stop, pentru care CJ Timiș este gata să aloce, pentru o perioadă de trei luni, suma de 132.350 de lei fără TVA.
Administraţia judeţeană susține că este obligat să asigura paza acestor depozite neconforme de deșeuri, conform obiectivelor asumate din proiectul Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Timiş.
Deși principalul scop este să prevină depunerea unor noi cantități de deșeuri în aceste perimetre închise și să prevină accesul căutătorilor în gunoaie – bande de romi care trăiau din valorificarea deșeurilor metalice strânse din gropile de gunoi –, contractul prevede obligativitatea de a asigura „paza şi apărarea integrităţii tuturor bunurilor si valorilor aflate în interiorul obiectivului”.
Conform unor consilieri județeni, pază mai serioasă ar trebui probabil asigurată mai degrabă în zona Ghizela, unde ar trebui împiedicat accesul unor camioane cu alimente stricate, despre care există bănuieli că ar fi aduse deliberate aici din străinătate, de către unele lanțuri de supermarketuri. „Așa s-ar explica și mirosul groaznic care se simte când treci prin zonă și care te face să crezi că groapa de la Parța era o glumă”, spune consilierul județean PNL Tiberiu Lelescu.
Un demers costisitor
Timişul deţine recordul la nivel naţional pentru cele mai mari costuri suplimentare legate de închiderea fostelor gropi de gunoi. Această concluzie reiese dintr-un raport al Curţii de Conturi publicat anul trecut. Conform auditorilor, în urma măsurătorilor efectuate, au fost constatate cantităţi suplimentare mari de deşeuri pe contractul de lucrări din 2013, „închidere depozite neconforme de deşeuri urbane Parţa, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Buziaş, Făget şi construire drumuri de acces”, derulat în cadrul proiectului Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Timiş. Ceea ce înseamnă că documentaţia iniţială pe care s-a bazat acest proiect şi estimarea de buget au fost, pe acest segment cel puţin, paralele cu realitatea.
Pe acest contract lucrările au demarat în martie 2013, însă nu s-au putut finaliza la toate cele şase obiective în termenul contractual, “ca urmare a cantităţilor suplimentare de deşeuri care trebuiau relocate şi care au influenţă asupra tuturor categoriilor de lucrări prevăzute în listele de cantităţi”.
Valoarea lucrărilor necesare pentru relocarea şi compactarea, respectiv acoperirea cantităţilor suplimentare de deşeuri înregistrate faţă de cele menţionate în Documentaţia de atribuire a contractului iniţial a fost de 5.638.971,66 de lei, adică cu mult peste un milion de euro.
Ultimele comentarii