Garda de Mediu şi Primăria Timișoara au avut, în ultimii ani, de furcă cu rampele de gunoi apărute peste noapte în diverse locuri din oraş, persoane iresponsabile, dar mai ales firme preferând să scape în acest mod de deşeuri mari, de construcţii. Cimitirul Săracilor pare să fie ultima destinaţie vizată.
Gunoi “plantat” peste noapte
Faptul că parcela de teren aferentă Cimitirului Săracilor din Timișoara este împrejmuită şi închisă nu e un impediment pentru cei care au transformat-o în groapă de gunoi, aruncând acolo deşeuri de toate felurile, mormanele de gunoaie acoperind o parte din morminte.
La Primăria Timişoara s-au primit recent mai multe sesizări legate de gunoaiele de la Cimitirul Săracilor. “Ştim că au fost sesizări cu privire la Cimitirul Săracilor, cunoaştem situaţia din zonă şi am dispus luarea unor măsuri urgente pentru curăţarea gunoaielor şi igienizarea zonei. În cazul în care mai apar astfel de rampe ilegale de gunoi vom sesiza Garda de Mediu. Am cerut verificări, şi vom monitoriza felul în cei cei responsabili îşi fac treaba”, ne-a declarat Nicolae Cacuci, directorul Administraţiei Cimitirelor din subordinea Primăriei Timişoara.
Proiecte de reabilitare, doar la stadiul de intenţie
Cimitirul Săracilor se află, teoretic, în administrarea Primăriei Timişoara, însă nu au fost realizate reglementări clare legate de întreţinerea sa, spre deosebire de celelalte cimitire din oraș, de care se ocupă, teoretic cel puţin, firmele concesionare. În cimitir există aproximativ 1.000 de morminte şi, după cum informau în urmă cu ceva timp reprezentanţii Municipalităţii, mai sunt 60% spaţii disponibile.
Aici au loc aproximativ 50 de înmormântări pe an, fiind înhumaţi cei fără aparţinători. Cimitirul Săracilor nu are un regulament de funcţionare, şi de aceea şi întreţinerea lasă de dorit, pentru că pentru că nu este reglementată situaţia acestui spaţiu.
În urmă cu ceva timp, se anunţa că se intenţionează întocmirea un caiet de sarcini pentru scoaterea la licitaţie a reabilitării cimitirului. Se dorea să fie defrişată vegetaţia, demolarea clădirii fostei morgi, delimitarea aliniamentelor cu morminte şi însemnarea acestora cu borne şi alei, reabilitarea gardului, porţilor şi îngrijirea monumentului realizat în memoria eroilor. Aceste planuri, însă, nu s-au mai concretizat.
Ultimele comentarii