Verificări şi în Timiş privind părinţii care şi-au dus copiii la proteste

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a cerut informări de la filialele din ţară, inclusiv din Timiş, cu privire la reclamaţiile sau sesizările legate de copiii minori aduşi de părinţi la protestele din ultimele săptămâni.

 

Date solicitate la nivel naţional

Pozele sau filmările cu copiii aduşi inclusiv în Timişoara la protestele din ultimele săptămâni s-ar putea transforma în material incriminator pentru părinţii care au participat cu copiii lor minori la protestele de stradă.

Autoritatea Naţională privind Protecţia Copilului susţine că în urma unor solicitări de informaţii legate de plângerile adresate instituţiei, cu privire la numărul de persoane care au mers la proteste însoţite de copii, a solicitat Direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte astfel de plângeri le-au fost adresate.

„Menţionăm că cererea Biroului de Presă al Autorităţii către Direcţii a fost adresată doar pentru a oferi un răspuns exact celor care au adresat cereri în baza Legii 544/2001. Precizăm, de asemenea, că această acţiune are caracter pur informativ, menită a veni în întâmpinarea rezolvării, cu celeritate, a cererilor primite de Autoritate, în baza Legii informaţiilor de interes public”, au comunicat oficialii ANPDC.

Aceştia susţin că „niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care şi le asumă adulţii, fie ei şi părinţi, prin participarea la acţiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept.”

ANPDC invocă în acest sens Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care prevede: „Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale / instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”, iar nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie.

 

Sorin Ioniţă – EFOR: „Este o sucire a literei legii împotriva spiritului ei”

Sorin Ioniţă, director la Expert Forum, spune că prin paragraful 4 al art. 27 din Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată – „Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate că furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice” –, articol invocat contra părinţilor care şi-au luat copiii cu ei la demonstraţii, „s-a intenţionat protejarea copilului de cerşetorie, exploatare în programe TV sau expunere abuzivă, umilitoare, pentru a şantaja emoţional vreo autoritate în vederea obţinerii de avantaje, etc. Genul de cazuri individuale, cu nume şi prenume, în care copiii trebuie protejaţi”. Sorin Ioniţă mai spune că ceea ce se întâmplă acum, cu această interpretare a legii, este o sucire a literei legii împotriva spiritului ei.

 

Nicio reclamaţie în Timiş, deocamdată

Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Timiş, Smaranda Marcu, în judeţ nu s-au înregistrat încă plângeri pe această temă.

Print Friendly, PDF & Email